Atopijski dermatitis na telu kod dece – Prepoznavanje i kontrolisanje simptoma

7 0 minuta čitanja
Prikaži više

Atopijski dermatitis je nezarazno, izuzetno rasprostranjeno kožno oboljenje koje pogađa 10-20% dece u svetu i 2-5% odraslih. To je hronično oboljenje, što znači da simptomi mogu biti dugotrajni, mada bebe i deca mogu da "prerastu" simptome. Pogođene osobe obično doživljavaju dve faze bolesti - neaktivnu fazu ("interval") i akutniju aktivnu fazu ("upalno stanje"). U slučaju obe faze adekvatna nega kože može doprineti ublažavanju neprijatnih simptoma.

Znakovi & Simptomi

ŠTA JE ATOPIJSKI DERMATITIS?

Atopijski dermatitis (atopijski ekcem) je sve rasprostranjenije kožno oboljenje koje pogađa odrasle, decu i bebe, svih boja kože, širom sveta. Deca su najpodložnija, a više od 90% pacijenata koji dobiju atopijski dermatitis ga dobiju pre pete godine života. Mnoga deca uspeju da prerastu oboljenje. Retko počinje u odraslom dobu.

1. Narušena barijerna funkcija kože olakšava prodor mikroorganizama 2. Aktiviranje ćelija imuniteta, zapaljenje 3. Svrab
Atopična koža kod dece je često neravna, zadebljala i gruba na dodir.

Simptomi se pojavljuju na koži glave (temenjača), licu i telu,  mada se izgled i zahvaćena područja razlikuju kod beba, dece i odraslih:

 • Bebe mogu da dobiju simptome već sa 2-3 meseca. Osip se obično javlja iznenada, čineći kožu suvom, ispucalom i izazivajući svrab. U upalnim fazama, iz inficirane kože može curiti tečnost. Bebe najčešće dobijaju atopijski dermatitis na licu - naročito na obrazima - i koži glave (poznata i kao "temenjača"), kolenima i laktovima. Kod beba se atopična koža veoma retko javlja u predelu pelena. Iako pelenski osip može izgledati slično, to područje je suviše vlažno za nastanak atopijskog dermatitisa.
 • Deca koja obole kasnije u životu (između druge godine i puberteta) obično prvo dobiju osip na telu koji je suv, sa ljuspastim pečatim koji svrbe. Koža je često neravna, zadebljala i gruba na dodir. Najčešće zahvaćena područja su unutrašnje strane laktova i kolena, vrat, ručni zglobovi, gležnjevi i/ili pregibi između zadnjice i butina.  Deca bele puti uglavnom dobijaju simptome na unutrašnjoj strani zglobova - laktova, ručnih zglobova, kolena i na prednjoj strani gležnjeva. Azijatska i deca crne puti imaju simptome na drugoj strani zglobova, kao što je vrh lakta ili prednji deo kolena.
 • Atopijski dermatitis kod odraslih karakteriše veoma suva, ljuspasta koža i neprekidan svrab na licu i telu.
Plišane igračke (po mogućstvu napravljene od pamučnih materijala) mogu odvući pažnju vašem detetu i sprečiti intenzivno češanje.

Atopijski dermatitis obično ima dve "faze". Tokom neaktivne faze (ili "intervala") koža je veoma suva, sklona iritaciji i perutanju i neophodna joj je svakodnevna hidratacija. Aktivne faze (ili "upalna stanja") su zahtevnije i moraju se tretirati topikalnim lekovima kako bi se umirila upaljena koža i ublažio svrab.

Oboljenje može biti veoma stresno, ne samo za pogođenu decu već i za njihove roditelje, jer često je teško sprečiti decu da se češu. Deca - posebno bebe i mala deca - ponekad trljaju telo o posteljinu, tepih ili druge površine kako bi ublažili svrab, a to može dovesti do kožne infekcije. Mogu se javiti i problemi sa spavanjem, što predstavlja dodatan stres za roditelje.

S tim u vezi, efikasan tretman i dobra nega kože mogu u znatnoj meri ublažiti neprijatnosti.

Kako da znam da li moje dete ima upalu na telu?

Vaše dete može imati upalu ako...

Oseća umeren do jak svrab.

Je koža upaljena i bolna.

Iz kože curi tečnost, a možda čak i krv.

Vaše dete možda nema upalu ako...

Primena kreme ublažava simptome.

Uspeva da se izbori sa simptomima bez češanja.

Koža nije ispucala i tek se blago peruta.

Attention

Ako niste sigurni oko simptoma svog deteta, potražite savet dermatologa.

Pročitajte više o dečijoj koži.

Uzroci & Okidači

Mogući uzroci i okidači pojave atopijskog dermatitisa na dečijoj koži

Dermatolozi su utvrdili nekoliko uzročnih i doprinosećih faktora, kao što su:

Srodstvo je presudno - ako jedan ili oba roditelja imaju atopijski dermatitis, raste verovatnoća da će deca oboleti.
Deca koja žive u gradskim sredinama sa većom zagađenošću imaju veću verovatnoću oboljevanja od atopijskog dermatitisa.

 • Povezanost sa polenskom kijavicom i astmom. Postoje dokazi da je atopijski dermatitis povezan i sa polenskom kijavicom i astmom. Takozvani "atopijski marš" obično počinje sa atopijskim dermatitisom u detinjstvu, a kasnije, tokom adolescencije i u odraslom dobu, javljaju se polenska kijavica i astma.
 • Genetske veze. Ako jedan ili više članova porodice ima atopijski dermatitis, njihova deca će biti pod većim rizikom dobijanja ove tri atopijske bolesti.
 • Životna sredina. Deca iz razvijenih zemalja koja žive u urbanim sredinama sa većom zagađenošću i ona koja žive u hladnim podnebljima imaju veću verovatnoću dobijanja atopijskog dermatitisa. U jednoj studiji je utvrđeno da jamajčanska deca koja žive u London imaju dvaput veće šanse dobijanja atopijskog dermatitisa nego ona koja žive na Jamajci.
 • Pol. Žene su nešto podložnije ovoj bolesti nego muškarci.
 • Starost majke u trenutku porođaja. Dokazano je da kod beba rođenih u majčinim poznijim godinama postoji veća podložnost atopijskom dermatitisu.

Poznato je da pogođene osobe imaju manjak prirodnih hidratantnih faktora (kao što su urea i aminokiseline) i narušen epidermalni metabolizam lipida. To objašnjava zašto je njihova koža sklonija isušenosti i ima narušenu barijernu funkciju.

Upalna stanja se često javljaju u "začaranom krugu" atopične kože. U pitanju je uzročno-posledični krug koji počinje kada dete počeše mesto na koži koje svrbi i poremeti ionako slabu barijernu funkciju kože. Izloženi slojevi tada postaju idealna podloga za razmnožavanje bakterije stafilokok (Staphylococcus aureus). Ove bakterije se razmnožavaju i inficiraju kožu. Infekcija izaziva upalu, koja izaziva svrab i krug kreće ispočetka.

Dermatološki tretmani pomažu u prekidanju "začaranog kruga" atopične kože.

Doprinoseći Faktori

Dodatni doprinoseći faktori

Okidači variraju od osobe do osobe, pa može biti korisno voditi dnevnik o spoljnim faktorima i njihovom uticaju na stanje kože deteta. Među te faktore mogu spadati:

Pojedine namirnice, kao što su orašasti plodovi, mogu izazvati simptome atopijskog dermatitisa.

 • Tkanine koje dodiruju njegovu kožu, kao što je najlon (koji može izazvati znojenje) i vuna (koja iritira kožu).
 • Hrana i piće. Česti primeri su mlečni proizvodi, orašasti plodovi i ljuskari. Važno je, međutim, konsultovati lekara pre nego što bilo šta od gore navedenog izbacite iz ishrane deteta, kako biste bili sigurni da im ne nedostaje važna hrana.
 • Alergije na dlaku kućnih ljubimaca, polen ili kućne grinje.
 • Psihološki stres
 • Deterdženti za pranje, posebno biološki.
 • Pasivno pušenje.
 • Nesanica i stres (nuspojave oboljenja) mogu pogoršati simptome.

Pročitajte više o faktorima koji utiču na kožu.

Rešenja

Ublažavanje neugodnosti atopijskog dermatitisa na dečjoj koži

Svakodnevna primena sredstava za održavanje vlažnosti u cilju ublažavanja simptoma suve kože, iritacije i svraba može umanjiti emocionalni stres za decu i roditelje i može poboljšati kvalitet života.

Iako još ne postoji lek za atopijski dermatitis, sve medicinske terapije preporučuju doslednu primenu krema za ublažavanje simptoma suve kože, iritacije i svraba, kao i ublažavanja stresa i za dete i za roditelje.

Tokom međufaze važno je primenjivati dnevnu rutinu nege kože, uz upotrebu emolijenata.

Emolijenti

Emolijenti - poznati i kao sredstva za održavanje vlažnosti kože - uključuju kreme, losione i kreme za lice, koje se mogu koristiti zajedno sa dodacima za kupanje i uljima za tuširanje kako bi se održala hidratacija kože. Meka koža manje svrbi i time je manje sklona češanju i iritaciji.

Ključni sastojci formulacija emolijenata mogu uključivati:

 • Omega-6 masne kiseline. Ulje noćurka i ulje semena grožđa umiruju i hrane obolelu kožu i obnavljaju njenu prirodnu barijernu funkciju.
 • Likokalkon A Dobijen iz korena sladića,  je prirodan protivupalni antioksidans koji efikasno ublažava crvenilo i umiruje upalu

Dermatološki tretmani

Kada dođe do upalnih stanja važno je, uz emolijente, dodati tretmane aktivne nege koje prepisuje lekar, kao što su medicinske kreme. Ove topikalne kreme obično sadrže kortikosteroide.

Kortikosteroidi su efikasni i brzo delujući sastojci koji ublažavaju svrab u upalnim stanjima gotovo trenutno. Međutim, njihova primena mora biti ograničena u skladu sa preporukom lekara.

Eucerin AtopiControl Acute Krema za akutnu negu značajno poboljšava izgled kože tokom upalnih stanja.

Eucerin AtopiControl Acute Krema za akutnu negu ima blagotvorna svojstva za koje je klinički dokazano da značajno poboljšavaju izgled kože tokom upalnih faza. Ovo negujuće rešenje za kožu omogućava manju upotrebu hidrokortizona tokom upalnih stanja. AtopiControl Acute Krema za akutnu negu nije lek i ne bi trebalo da se koristi kao zamena za lek.

Dodatni saveti za roditelje dece koja pate od atopijskog dermatitisa

Voda u kojoj kupate bebu bi trebalo da bude topla, ali nikada vruća.
Preporučuje se da održavate dečje nokte kratkim kako bi se izbeglo ozbiljno češanje.

 • Kupajte svoje dete u toploj, ali ne vrućoj vodi.
 • Ograničite vreme kupanja na 5 do 10 minuta.
 • Nemojte koristiti penušave kupke.
 • Kod beba starijih od tri meseca koristite Eucerin AtopiControl Ulja za kupanje kao dodatak pri kupanju.
 • Utapkajte vodu peškirom dok koža ne postane skoro sasvim suva, a odmah potom nanesite emolijent.
 • Održavajte nokte kratkim i ravnim kako dete ne bi moglo da se češe i probije kožu.
 • Noću detetu stavljajte pamučne rukavice da biste sprečili češanje u snu.
 • Održavajte sobnu temperaturu i vlažnost relativno niskim.
 • Može biti dobro da detetu date lutku da češe, jer to može umanjiti njegovu potrebu da češe sopstvenu kožu.

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku