Kseroza – Simptomi, uzroci i rešenja

2 0 minuta čitanja
Prikaži više

Većina ljudi je iskusila kserozu, ili suvu kožu u nekom trenutku života. Kada postane ozbiljna, ona utiče na ljude, kako fizički, tako i emocionalno. Pridržavanje odgovarajuće rutine nege kože koja ne pogoršava stanje i pruža adekvatnu negu i hidrataciju je ključna u kontrolisanju simptoma kseroze. Razumevanje različitih uzroka i odgovarajućih rešenja pomaže u personalizovanju rutine u cilju povećanja efikasnosti.

Kseroza - šta je to?

Kseroza je medicinski termin za suvu kožu. Potiče iz starogrčkog; "xero" znači "suv", dok "osis" znači "oboljenje". Prouzrokuje ga nedostatak vode u koži, što može biti posledica starenja (staračka kseroza) ili neke postojeće bolesti, poput dijabetesa. Rezultat je suva, gruba i zategnuta koža, koja se može pogoršati do stanja gde je vrlo gruba, pa čak i ljuspasta ili se peruta.

Attention

Ako niste sigurni oko stanja svoje kože, važno je konsultovati dermatologa radi precizne dijagnoze. Test na koži takođe pomaže.

Suva koža nije sposobna da reguliše svoju vlažnost
Unutrašnji i spoljni faktori mogu poremetiti sposobnost kože da se regeneriše.

Sposobnost kože da reguliše vlažnost, odnosno koncentraciju vode u svojim spoljnim slojevima, zavisi od tri faktora, koji se nalaze u različitim slojevima unutar kože:  • U gornjim slojevima kože, različiti higroskopni molekuli, poput uree, laktata, PCA (pirolidon karboksi kiselina), soli i amino kiseline, privlače i vezuju velike količine vode.
  • Lipidi u koži (npr. ceramid-3) imaju ključnu ulogu u redukovanju gubitka vode isparavanjem.
  • U dubljim slojevima kože, prirodna mreža vodenih kanala distribuira vodu naviše kroz akvaporinske kanale.

Saznajte više u o suvoj koži uopšteno 

Ovaj delikatni sistem radi dobro i prilagođava se hidratacionim potrebama kože, održavajući adekvatnu koncentraciju vode u promenljivoj okolini. Međutim, nekolikounutrašnjih (endogenih) i spoljnjih (egzogenih) faktora može poremetiti ovaj sistem, dovodeći do pjave suve kože. Ozbiljnost simptoma zavisi od određenog broja zbirnih faktora.

Kseroza - znakovi i simptomi

Kseroza je često stanje od kojeg pate milioni ljudi, bilo hronično ili akutno. Kao što više faktora podržava hidrataciju kože, nedostatak vode unutar kože se može manifestovati na nekoliko načina. Najčešće će se pojaviti neki od ovih simptoma, dok veoma suva koža ima sve simptome u nekom stepenu:

Svrab izazvan suvom kožom može biti posledica zategnute, nefunkcionalne kože.
Suva, gruba i zategnuta koža se može pojaviti i na licu.

  • Zategnutost je prouzrokovana gubitkom elastičnosti kože usled gubitka vode. Koža postaje manje fleksibilna kada je dehidrirana i gubi volumen kada ima manje vode.
  • Grubost je takođe izazvana isušenošću koja povećava brzinu odumiranja ćelija u višim slojevima kože, ostavljajući deblji sloj mrtvih ćelija blizu površine kože.
  • Ljuspasta koža koža je slična ogrubeloj koži, samo je gornji sloj kože, stratum corneum postao suv i nije fleksibilan.
  • Koža koja se peruta koža nastaje kada se ljuspasta ili suva koža oljušte. Ponekad može da ima oblik finog praha.
  • Svrab je još jedan simptom isušenosti kože i predstavlja impulsivnu reakciju na nelagodu izazvanu zategnutom i nefunkcionalnom kožom.
  • Osetljivost je izazvana nesposobnošću suve kože da se bori protiv iritanata, poput vruće vode, parfema ili hemikalija koji onda prodru ispod površine. Međutim, osetljiva koža nije uvek izazvana isušenošću kože.
Suva koža se može pojaviti na bilo kom delu tela, iako se prevashodno uočava na lokalizovanim područjima koja su gore pogođena nego ostatak tela.

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku