Žena nanosi kremu na nogu.

Kseroza Simptomi, uzroci i rešenja

Većina ljudi je iskusila kserozu, ili suvu kožu u nekom trenutku života. Kada postane ozbiljna, ona utiče na ljude, kako fizički, tako i emocionalno. Pridržavanje odgovarajuće rutine nege kože koja ne pogoršava stanje i pruža adekvatnu negu i hidrataciju je ključna u kontrolisanju simptoma kseroze. Razumevanje različitih uzroka i odgovarajućih rešenja pomaže u personalizovanju rutine u cilju povećanja efikasnosti.

Kseroza - šta je to?

Kseroza je medicinski termin za suvu kožu. Potiče iz starogrčkog; "xero" znači "suv", dok "osis" znači "oboljenje". Prouzrokuje ga nedostatak vode u koži, što može biti posledica starenja (staračka kseroza) ili neke postojeće bolesti, poput dijabetesa. Rezultat je suva, gruba i zategnuta koža, koja se može pogoršati do stanja gde je vrlo gruba, pa čak i ljuspasta ili se peruta.

Ako niste sigurni oko stanja svoje kože, važno je konsultovati dermatologa radi precizne dijagnoze. Test na koži takođe pomaže.

Sposobnost kože da reguliše vlažnost, odnosno koncentraciju vode u svojim spoljnim slojevima, zavisi od tri faktora, koji se nalaze u različitim slojevima unutar kože: • U gornjim slojevima kože, različiti higroskopni molekuli, poput uree, laktata, PCA (pirolidon karboksi kiselina), soli i amino kiseline, privlače i vezuju velike količine vode.
 • Lipidi u koži (npr. ceramid-3) imaju ključnu ulogu u redukovanju gubitka vode isparavanjem.
 • U dubljim slojevima kože, prirodna mreža vodenih kanala distribuira vodu naviše kroz akvaporinske kanale.

Saznajte više u o suvoj koži uopšteno 

Ovaj delikatni sistem radi dobro i prilagođava se hidratacionim potrebama kože, održavajući adekvatnu koncentraciju vode u promenljivoj okolini. Međutim, nekolikounutrašnjih (endogenih) i spoljnjih (egzogenih) faktora može poremetiti ovaj sistem, dovodeći do pjave suve kože. Ozbiljnost simptoma zavisi od određenog broja zbirnih faktora.

Krupan plan suve kože
Suva koža nije sposobna da reguliše svoju vlažnost
Krupan plan suve kože
Unutrašnji i spoljni faktori mogu poremetiti sposobnost kože da se regeneriše.

Kseroza - znakovi i simptomi

Kseroza je često stanje od kojeg pate milioni ljudi, bilo hronično ili akutno. Kao što više faktora podržava hidrataciju kože, nedostatak vode unutar kože se može manifestovati na nekoliko načina. Najčešće će se pojaviti neki od ovih simptoma, dok veoma suva koža ima sve simptome u nekom stepenu:

 • Zategnutost je prouzrokovana gubitkom elastičnosti kože usled gubitka vode. Koža postaje manje fleksibilna kada je dehidrirana i gubi volumen kada ima manje vode.
 • Grubost je takođe izazvana isušenošću koja povećava brzinu odumiranja ćelija u višim slojevima kože, ostavljajući deblji sloj mrtvih ćelija blizu površine kože.
 • Ljuspasta koža koža je slična ogrubeloj koži, samo je gornji sloj kože, stratum corneum postao suv i nije fleksibilan.
 • Koža koja se peruta koža nastaje kada se ljuspasta ili suva koža oljušte. Ponekad može da ima oblik finog praha.
 • Svrab je još jedan simptom isušenosti kože i predstavlja impulsivnu reakciju na nelagodu izazvanu zategnutom i nefunkcionalnom kožom.
 • Osetljivost je izazvana nesposobnošću suve kože da se bori protiv iritanata, poput vruće vode, parfema ili hemikalija koji onda prodru ispod površine. Međutim, osetljiva koža nije uvek izazvana isušenošću kože.
Suva koža se može pojaviti na bilo kom delu tela, iako se prevashodno uočava na lokalizovanim područjima koja su gore pogođena nego ostatak tela.

Žena češe svoj dekolte
Svrab izazvan suvom kožom može biti posledica zategnute, nefunkcionalne kože.
Ženino čelo izgleda crveno i peruta se
Suva, gruba i zategnuta koža se može pojaviti i na licu.

Upalna stanja kože poput atopijskog dermatitisa i psorijaze uglavnom izazivaju lokalizovana područja kserotične kože. Saznajte više o psorijazi, atopijskom dermatitisu na licu ili telu, ili o dečijem atopijskom dermatitisu na licu ili telu.

Uvek zatražite profesionalni savet ako imate bilo koji od ovih simptoma

Kseroza - šta je uzrokuje

Tri ključna nedostatka u koži dokazano izazivaju kserozu:

Nedostatak lipida u površinskom sloju kože
Ćelije u epitelnom sloju su povezane epidermalnim lipidima. Ovi lipidi su neophodni za zdravu kožu: oni čine zaštitnu barijeru i zadržavaju vlagu unutar kože. Kada ovi lipidi nedostaju, koža postaje suva i može se javiti osećaj zategnutosti i grubosti na dodir.

Nedostatak prirodnih vlažećih faktora (NMF)
Koža takođe sadrži nekoliko različitih prirodnih vlažećih  faktora (NMF) kao i ureu. Ovi faktori su laktati, PCA, soli i šećeri. Kao i urea, ovi prirodni hidrirajući faktori privlače vodu i vezuju je za stratum corneum ili gornji sloj kože, sprečavajući ga da postane suv, ljuspast i oštećen.

Nedostaci u prirodnoj  mreži vodenih kanala u koži
Akvaporini su mikroskopski vodeni kanali locirani u ćelijskim membranama koji kontrolišu prenos vode u i iz ćelije. 
Akvaporini sačinjavaju mrežu koja pronosi vodu kroz različite epidermalne slojeve kože.

Ilustracija prirodnih hidratantnih faktora koji isparavaju kroz kožu
Kada koži nedostaju lipidi ili drugi prirodni vlažeći faktori, ona može postati suva ili oštećena.
Ilustracija ograničenog broja akvaporina.
Smanjen nivo vlažnosti usled manjeg broja akvaporina.

Faktori koji doprinose suvoj koži

Nekoliko spoljnih faktora podstiče navedene fiziološke promene koje mogu dovesti do kseroze:

Spoljnje okruženje kože - vlažnost vazduha, čišćenje i sunce

 • Suva koža se češće javlja pri niskoj vlažnosti vazduha, što se uglavnom dešava zimi, a ponekad i u toplim letima.
 • Čišćenje, posebno ako je učestalo, uništava prirodnu barijeru kože. Ovo je posebno izraženo ako se koriste agresivna sredstva za kupanje ili deterdženti.
 • Sunčeva svetlost može da izazove pojavu suve kože, pošto UV zračenje povećava brzinu isparavanja vode iz kože i, tokom vremena, može učiniti da koža prevremeno ostari, što utiče na njenu sposobnost da održi adekvatni nivo vlažnosti.

Unutrašnja okolina kože - starost, dehidracija, ishrana, lekovi i oboljenja

 • Istraživanja pokazuju da nivoi lipida u epitelu opadaju sa starenjem. Ovo može dovesti do isušenosti izazvane starenjem.
 • Dehidrirano telo ne može da obezbedi koži dovoljno vode.
 • Način ishrane je bitan jer su lipidi, PHF i hranljive materije neophodni za zdravlje kože.
 • Određeni lekovi, posebno diuretici, izazivaju dehidraciju, koja može da dovede do kseroze.
 • Stanja kože poput atopijskog dermatitisa, psorijaze i dijabetesa uključuju suvu kožu kao uobičajen simptom.
Žena nosi zimsku odeću.
Faktori iz spoljne sredine, poput hladnoće, mogu izazvati fiziološke promene.
Nasapunjane ruke.
Ne treba se prečesto prati, pošto to može da uništi barijernu funkciju kože.
Žena uzima pilulu.
Lekovi mogu da izazovu dehidrataciju.

Kseroza - šta možemo da učinimo?

Kroz istoriju, tretman kseroze je uglavnom bio simptomatski, sa ciljem da se postigne kratkoročno olakšanje simptoma kroz topikalnu primenu lipida, uglavnom biljnih ulja, ovlaživača i PHF, poput uree i laktata. Kako se više saznavalo o uzrocima i okidačima kseroze, lekari su otkrili da više holistički, dugotrajniji pristup lečenju kseroze daje mnogo bolje rezultate. Ova strategija počinje sa izbegavanjem, ili minimiziranjem uzroka i faktora koji doprinose kserozi, zasniva se na održavanju adekvatne rutine nege kože lica i tela u vidu čišćenja i hidratacije.

Čišćenje suve kože

Blago, ali efikasno čišćenje kože je esencijalni preduslov ne samo za primenu topikalnih lekova, kao npr. kod atopijskog dermatitisa, već i kod hidratantnih krema za lice u slučaju  stanja suve kože. Odabir odgovarajućih preparata za čišćenje kože koji ne ugrožavaju njenu barijernu funkciju je ključna za efikasnost naknadnog hidratantnog tretmana kože.

Žena nanosi sredstvo za čišćenje na lice pomoću tufera.
Preporučljivo je korišćenje blagih sredstava za čišćenje kože.

Unapređenje hidratacije kože.

Hidratacija kože se reguliše na mnogo načina, od kojih na svaki utiče mnoštvo različitih faktora. Da bismo efikasno tretirali kserozu, moramo se osvrnuti na svaki faktor koji je uključen u menjanje i održavanje nivoa hidratacije kože.

Urea je često deficitarna u suvoj koži i samim tim je čest sastojak u hidratantnim kremama. Dodatni uzroci kseroze su nedostatak ostalih prirodnih vlažećih faktora (NMF) kao i lipida u epidermu kože. Obezbeđivanje ovih ključnih molekula topikalno može  vratiti sposobnost koži da reguliše nivo hidriranosti. Pored toga, dokazano je da novi ovlaživač, koji je spoj glicerola i glukoze, gliceril-glukozid (GG) stimuliše prirodnu mrežu vodenih kanala u koži.

Kada su hidratantne kreme koje sadrže paletu NMF, gliko-glicerola  i ceramida-3 klinički upoređene sa losionima na bazi uree, mlečne kiseline i glicerola u tretmanu kseroze, pokazalo se da su prve kreme obezbedile superiornu hidrataciju i produženu vlažnost kože, što samim tim predstavlja napredak u tretmanu kseroze. Štaviše, oba preparata su značajno unapredila hidrataciju kože, njenu barijernu funkciju, ublažila vidljivu isušenost i grubost na dodir u poređenju sa placebo preparatima. Podnošljivostna  koži je takođe bila vrlo dobra.

Kao zaključak, preparati za negu kože poput linije Eucerin Urea, formulacije sa jedinstvenim kombinacijama efikasnih hidratantnih aktivnih sastojaka koji nadoknađuju ključne nedostatke koji se javljaju kod kseroze, predstavljaju napredne terapeutske opcije za tretman ovog kožnog oboljenja.

Žena koja nosi grudnjak dodiruje svoju desnu ruku.
Koristite preparate sa ureom, važnim sastojkom u hidratantnim kremama.
Ženske ruke dodiruju noge.
Eucerin preparati za suvu kožu obezbeđuju efikasnu zaštitu za suvu i ekstremno suvu kožu.
Ilustracija gubitka vode i distribucije vode kroz kožu.

Ako se simptomi promene ili ako niste sigurni koji tretman je najpogodniji za vas, molimo posavetujte se sa dermatologom.

Izbegavanje pogoršavajućih faktora

Kao dodatak poštovanju dobre rutine čišćenja i hidratacije, izbegavanje faktora koji doprinose nastanku suve kože je takođe važno. To pomaže da se smanje simptomi suve kože i potreba za tretmanom.

 • Izbegavajte suv vazduh tako što ćete provoditi manje vremena napolju po suvom vrućem ili hladnom vremenu, i koristiti ovlaživač vazduha kada je uključeno grejanje.
 • Smanjite vreme koje provodite u vrućoj vodi tako što ćete se tuširati mlakom vodom umesto dugih vrućih kupki.
 • Koristite rukavice kada perete sudove da biste izbegli uticaj vruće vode i jakih deterdženata.
 • Nosite odeću od prirodnih materijala, poput pamuka i svile, koji ne iritiraju kožu. Vuna je prirodna tkanina, ali može da iziritira atopičnu kožu i valjalo bi je izbegavati ako imate to stanje.
 • Koristite deterdžente za veš bez boja ili mirisa, pošto oni mogu da se zadrže na odeći nakon pranja i iziritiraju  suvu kožu.

Žena drži čašu vode.
Pijte dovoljne količine vode.

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter kako biste prvi saznali Eucerin novosti.

  

Eucerin-newsletter