Šta se krije iza nauke – Linije preparata Eucerin Q10 ACTIVE

4 0 minuta čitanja
Prikaži više

Starenje kože je neizbežan deo procesa starenja organizma, izazvan kombinacijom različitih spoljnih i unutrašnjih faktora koji utiču na brzinu i način na koji koža stari. Kod osoba sa osetljivom kožom simptomi prevremenog starenja mogu biti izraženiji, jer je sposobnost kože da se zaštiti i regeneriše narušena.

Kod starenja osetljive kože, ćelije pokazuju energetski deficit i zbog toga postaju manje sposobne da regulišu vlažnost i da se obnavljaju i zaštite. Ovaj proces se može javiti kada je barijerna funkcija kože narušena i pogoršana prirodno smanjenim nivoima supstanci kao što je hijaluronska kiselina, koja hidrira sve slojeve kože, i koenzim Q10, koji stimuliše ćelije kože da poboljšaju svoju regenerativnu funkciju.

Osetljiva koža i bore? Eucerin traga za rešenjem

Pored vidljivih znakova prevremenog starenja, kao što su sitne linije i bore, osobe sa osetljivom kožom koja stari takođe mogu imati veći stepen isušenosti, crvenila, grubu površinsku strukturu i neprijatan osećaj u poređenju sa normalnom kožom. Imajući u vidu ovaj konkretan problem, Eucerin je krenuo sa razvijanjem linije za negu i jačanje osetljive kože koja stari, protiv različitih simptoma prevremenog starenja.

Priča o našoj liniji preparata protiv starenja za osetljivu kožu

Beiersdorf Istraživački centar u Hamburgu
Našim istraživačima može trebati nekoliko godina da pronađu efikasno rešenje.

Mnogi ljudi kažu da imaju osetljivu kožu. Mi smo želeli da stvorimo specifičnu formulaciju koja ne bi samo umirivala i jačala osetljivu kožu, već bi i delovala protiv znakova prevremenog starenja, kao što su sitne i dublje bore, često pračene simptomima osetljive kože. 

Naš glavni izazov bio je da pronađemo efikasne aktivne supstance protiv starenja koji bi takođe bili podnošljivi za većinu tipova osetljive kože

rekla je dr Andrea Šolerman, klinički savetnik u Eucerinu.

"Od svih potencijalnih sastojaka koje smo ispitali, jedna aktivna supstanca, koenzim Q10, se izdvojila svojim dvostrukim sposobnostima vraćanja energije ćelijama i pružanja izuzetne antioksidantne zaštite koži. Štaviše, to je supstanca koja se već nalazi u koži", objasnila je Šolermanova.

Q10 - prirodan izbor za osetljivu kožu

Da bismo potpuno razumeli kako bi osetljiva koža koja stari mogla imati koristi od koenzima Q10 obratili smo pažnju na njegove poznate funkcije u telu. U ćelijama kože, prisustvo koenzima Q10 doprinosi pretvaranju hranljivih materija u energiju, dopunjavajući regenerativni potencijal ćelija kako bi efikasnije funkcionisale. Međutim, kako koža stari, nivoi koenzima Q10 se prirodno smanjuju, što dovodi do energetskog deficia u ćelijama, pa postaju manje sposobne da se prirodno regenerišu i odbrane. Vremenom koža počinje da gubi čvrstinu, nedostaje joj blistavost i elastičnost i postaje podložnija sitnim i dubljim borama.

Energija ćelija kože

Kao i svim tkivima u telu, ćelijama kože je neophodna energija da bi održale svoje vitalne funkcije, svoju sposobnost regeneracije, samoobnavljanja i rasta. Energija se stvara dok ćelije metabolišu razne hranljive materije - masti, ugljene hidrate i proteine.

Pored toga, koenzim Q10 je moćan antioksidans sa sposobnošću da neutrališe slobodne radikale nastale usled delovanja faktorima spoljne sredine, kao što su UV zraci i zagađenje, koji doprinose razgradnji kolagena i elastina.

Mitohondrije (poznate i kao "elektrana" ćelije) proizvode energiju tako što stalno pretvaraju hranljive materije i kiseonik u ATP (adenozin trifosfat). Usled procesa starenja, količina slobodnih radikala se povećava, što dovodi do dodatnog oštećenja mitohondrija.

Kako smo testirali koenzim Q10 na osetljivoj koži koja stari

Pre tretmana formulacijom koja sadrži koenzim Q10.
Petonedeljna topikalna primena formulacije sa koenzimom Q10 smanjuje dubinu bora na licu na području "vraninih nogu".

Nakon temeljnih laboratorijskih ispitivanja, testirali smo efekte koenzima Q10 u različitim studijskim uslovima na volonterima sa sa osetljivom kožom.

"Iskoristili smo proces pod nazivom mikrotopografija da bismo izmerili dubinu bora u području "vraninih nogu", objasnila je Šolermanova. Nakon petonedeljnog ispitivanja, kod ispitanika je primećeno značajno smanjenje dubine bora, kao i značajno smanjenje oksidativnog stresa kože, što je pokazala ultraslaba emisija fotona (UPE), in vivo metod korišćen za merenje količine hemijskog ili oksidativnog stresa kože izazvanog UV zračenjem.*

*Izvor: "CoQ10, a Topical Energizer for Aging Skin" (CoQ10, topikalno sredstvo za vraćanje energije koži koja stari) 2004

U drugoj studiji, grupa od 21 volontera učestvovala je u jednostruko slepoj, dermatološki kontrolisanoj studiji za utvrđivanje efekata Eucerin Q10 Active Dnevne kreme nanošene dvaput dnevno tokom četiri nedelje. Na kraju ispitivanja, dermatolozi su utvrdili da 86% učesnika prijavljuje "dobru podnošljivost" na osetljivoj koži, dok je 60% osetilo poboljšanje simptoma kao što su crvenilo i perutanje.

"Za nas, pravi test je bio da ocenimo preparate kod žena koje žive i bore se sa problemima osetljive kože svaki dan. Rezultati su nam konačno dokazali da je Eucerin Q10 ACTIVE efikasan i da se dobro podnosi kako kad je u pitanju osetljiva koža, tako i u borbi protiv prevremenog starenja", zaključila je Šolermanova.

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku