Šta se krije iza nauke – Eucerin Sensitive Skin linije

3 0 minuta čitanja
Prikaži više

Osetljivoj koži je neophodna posebna nega. Zato Eucerin od 50-ih godina prošlog veka koristi svoju ekspertizu za kreiranje visoko podnošljivih i efikasnih preparata. Taj pionirski duh je utirao put, prvo sa pH5 mašću, a potom sa kompletnom linijom preparata za negu tela tokom 70-ih. Međutim, dostignuća u istraživačkim metodama dovela su do prave revolucije kada je dokazano da tri aktivna sastojka istovremeno medicinski štite kiseli omotač kože i aktiviraju prirodnu enzimsku aktivnost kože.

Izazov za istraživanje kože

Osetljiva koža je sve češći problem, koji pogađa i muškarce i žene. Može da se javi u bilo kom starosnom dobu i na bilo kom delu tela. Pošto je osetljiva koža nepredvidljiva, može izgledati i crveno i ispucalo, uz isušenost i svrab. To može izazvati značajnu neprijatnost. Međutim, tek od nedavno se proniklo u uzroke nastanka i prepoznata je važnost  pH nivoa u procesu nastanka osetljive kože.

Više od sto godina je poznato da zdrava koža ima kiseli zaštitni omotač, ili hidrolipidni film, sa pH vrednošću oko 5. Taj blago kiseli pH se smatrao važnim samo za površinu kože, braneći je od bakterijskih infekcija i alkalnih iritanasa.

Međutim, skorija istraživanja su pokazala da je kisela sredina važna i za funkcije koje se odigravaju u sloju ispod kiselog omotača, poznatog kao rožnati sloj ili stratum corneum. Između ostalog su bitni i za proces oslobađanja od gornjih ćelija površinskog sloja kože, ili proces deskvamacije, kao i održavanje optimalnog nivoa vlažnosti uz pomoć permeabilnih lipida.

Beiersdorf Laboratorija Centra za istraživanje kože u Hamburgu.
Naši istraživači su pronašli aktivne supstance koji pomažu koži da se zaštiti.

"Svi ti sistemi zavise od enzimske aktivnosti", objašnjava dr Aleksander Filbri, rukovodilac Eucerin Odeljenja za razvoj preparata za negu tela. "I svaka promena u pH nivou slabi enzimsku aktivnost, što dovori do gubitka vode, grube kože i prodora iritanasa. Naš cilj, dakle, bio je da pronađemo aktivne supstance koje bi mogle da se bore protiv svih ovih problema i da podstiču enzime u samoj koži da počnu ponovo da je štite, te da se tako čak i izbegne nastanak osetljive kože."

"Pojedinačne osobine naše tri aktivne supstance su obećavale. Dekspantenol stimuliše regeneraciju kože i takođe je naučno dokazano da deluje kao moćno sredstvo za održavanje vlažnosti kože, što mu je zajednička osobina sa glicerinom", kaže Filbri. "U isto vreme, ph5 citratni pufer obnavlja prirodnu kiselost kože. Međutim, da bismo saznali kako bi oni mogli da utiču na aktivnost enzima u koži, morali smo da osmislimo novu vrstu test metode."

Nagrađivana metoda testiranja

Novi ex vivo metod testiranja, razvijen od Eucerina, iskorišćen je za utvrđivanje enzimske aktivnosti u koži.

Rezultat je bila nova ex vivo metoda pod nazivom tripsinski test. Ovu novu metodu osmislio je isti Eucerin tim koji je osvojio nagradu za najbolji rad 2004. Društva kozmetičkih naučnika. U fokusu ovog testa je funkcija tripsina, jednog od najvažnijih enzima u sloju stratum corneum, koji ima ključnu ulogu u proizvodnji korneocita (mrtvih ćelija kože koje čine stratum corneum) i njihovom ljuštenju sa površine kože.

"Nakon ponavljanog pranja kože na ljudskoj podlaktici vodom ili našom formulacijom prozvoda, izolovali smo površinske slojeve stratum corneuma kako bismo utvrdili specifičnu aktivnost enzima tripsina" kaže Wolber. Ova nova metoda potvrdila je veću enzimsku aktivnost nakon primene blagih površinski aktivnih sistema sa kiselim pH.

"Potom smo metodu koristili da istražimo enzimsku zaštitu i efikasnost aktivacije naše kobinacije aktivnih komponenata za održavanje vlažnosti. Rezultati su bili impresivni, otkrivajući značajnu stabilizaciju aktivnosti."

"Naravno da smo ponosni što je Eucerinov metod testiranja međunarodno priznat. Međutim, još nam je važnije što dokazuje da aktivne komponente u sistemu Eucerin ph5 enzimske zaštite deluju zajedno, kako bi, da tako kažemo, ojačali prirodnu barijernu funkciju kože, delujući iznutra ka spolja."

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku