Medicinska nega kože dijabetičara – Šta se krije iza nauke Eucerin UreaRepair PLUS Losiona sa 10% uree

1 0 minuta čitanja
Prikaži više

Dijabetes: briga globalnih razmera

Prema istraživanju Međunarodne dijabetološke federacije, dijabetes ima više od 450 miliona odraslih osoba širom sveta (jedna od jedanaest osoba). Do 2040, predviđa se da ovaj broj poraste na 642 miliona (jedna od deset osoba).1

Kontrolisanje nivoa glukoze u krvi predstavlja rutinu za većinu osoba sa dijabetesom.

Postoji nekoliko različitih tipova dijabetesa (ili Diabetes mellitus-a). Najčešći oblik je dijabetes tip 2 – od ukupnog broja ljudi sa dijabetesom, oko 90% ima tip 2.

Dijabetes tip 2 se obično dijagnostikuje kod starijih osoba – pri čemu su oni između 60 i 79 godina starosti najviše pogođeni – i po pravilu se povezuje sa neujednačenom ishranom, prekomernom težinom i manjkom fizičke aktivnosti.

Sa druge strane, dijabetes tip 1 je autoimuna bolest. Imuni sistem uništava ćelije koje proizvode insulin, tako da telo više nije u stanju da nivo glukoze u krvi održava konstantnim

Kako dijabetes utiče na kožu

Kod dijabetičara može da se pojavi suva, ispucala koža ̶ naročito na stopalima.

Od 30% do 70% pacijenata sa dijabetesom imaju promene na koži kao posledicu oboljenja.2 Simptoma ima mnogo i raznovrsni su: oko 40% pacijenata pati od suve kože3 od kojih neki, takođe, imaju i jak svrab. Ljuspasta koža, povećana podložnost infekcijama i rane koje ne zarastaju lako su često izazvane dijabetesom.

Jedan od razloga za ovo je da kod pacijenata sa dijabetesom telo više nije u stanju da efikasno reguliše nivo glukoze u krvi. Dugoročno gledano, visok šećer u krvi oštećuje krvne sudove i ima brojne posledice po različite organe u telu  ̶  uključujući kožu.    

Srodni preparati

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku