Medicinska nega kože dijabetičara

Medicinska nega kože dijabetičara Šta se krije iza nauke Eucerin UreaRepair PLUS Losiona sa 10% uree

Dijabetes: briga globalnih razmera

Prema istraživanju Međunarodne dijabetološke federacije, dijabetes ima više od 450 miliona odraslih osoba širom sveta (jedna od jedanaest osoba). Do 2040, predviđa se da ovaj broj poraste na 642 miliona (jedna od deset osoba).1

Postoji nekoliko različitih tipova dijabetesa (ili Diabetes mellitus-a). Najčešći oblik je dijabetes tip 2 – od ukupnog broja ljudi sa dijabetesom, oko 90% ima tip 2.

Dijabetes tip 2 se obično dijagnostikuje kod starijih osoba – pri čemu su oni između 60 i 79 godina starosti najviše pogođeni – i po pravilu se povezuje sa neujednačenom ishranom, prekomernom težinom i manjkom fizičke aktivnosti.

Sa druge strane, dijabetes tip 1 je autoimuna bolest. Imuni sistem uništava ćelije koje proizvode insulin, tako da telo više nije u stanju da nivo glukoze u krvi održava konstantnim

Pacijent sa dijabetesom meri svoj nivo glukoze u krvi
Kontrolisanje nivoa glukoze u krvi predstavlja rutinu za većinu osoba sa dijabetesom.

Kako dijabetes utiče na kožu

Od 30% do 70% pacijenata sa dijabetesom imaju promene na koži kao posledicu oboljenja.2 Simptoma ima mnogo i raznovrsni su: oko 40% pacijenata pati od suve kože3 od kojih neki, takođe, imaju i jak svrab. Ljuspasta koža, povećana podložnost infekcijama i rane koje ne zarastaju lako su često izazvane dijabetesom.

Jedan od razloga za ovo je da kod pacijenata sa dijabetesom telo više nije u stanju da efikasno reguliše nivo glukoze u krvi. Dugoročno gledano, visok šećer u krvi oštećuje krvne sudove i ima brojne posledice po različite organe u telu  ̶  uključujući kožu.    

Preparati sa ureom za negu kože dijabetičara
Kod dijabetičara može da se pojavi suva, ispucala koža ̶ naročito na stopalima.
Koža dijabetičara pre

Pre upotrebe:

Manjak lipida i supstanci koje vezuju vodu.

Posle upotrebe

Koža dijabetičara posle upotrebe preparata za negu kože

Posle upotrebe:

Urea i drugi PVF-i privlače vodu i vezuju je. Ceramidi jačaju prirodnu barijernu funkciju kože i smanjuje gubitak vode.

Diabetes mellitus i problemi sa kožom

Dijabetes može da uzrokuje oštećenja na nervnim vlaknima i krvnim sudovima, a posledica toga je narušena prirodna barijerna funkcija kože. Koža ima manju sposobnost vezivanja i zardžavanja potrebne vode, te se isušuje, postaje osetljiva, a imuni odbrambeni sistem je oslabljen.

Pored prirodnog biološkog starenja i različitih uticaja iz spoljašnje sredine kojima je izložena, koža dijabetičara pati od dodatnih opterećenja koja pogađaju naročito starije pacijente sa dijabetesom. Mogući problemi obuhvataju:

 • Veću podložnost stanjima kao što su suvoća i svrab
 • Male povrede, naročito učestale na stopalima, koje ostaju neprimećene usled oštećenja nerava, zbog čega bakterije i gljivice lakše inficiraju ranu.
 • Ugrožen imuni sistem što, takođe, čini pacijente podložnijim infekciji.
Kako dijabetes utiče na kožu
Kako dijabetes utiče na kožu

Aktivna formula u Eucerin UreaRepair PLUS Losionu sa 10% uree

Temeljna i redovna nega tela i stopala, korišćenjem preparata koji su dokazano pogodni za  ̶  i efikasnii kod  ̶  kože dijabetičara je od posebnog značaja za dijabetičare.

 Eucerin UreaRepair PLUS Losion sa 10% uree je formulacija koja trenutno umiruje kožu i pruža joj dugotrajnu hidratacijut koja joj je potrebna.

Bogati losion za telo se brzo upija i smiruje izuzetno suvu kožu koja je sklona svrabu i perutanju. On sadrži jedinstveni, za kožu pogodan Repair PLUS kompleks  ̶  veoma efikasnu kombinaciju sastojaka za negu kože koji deluju zajednički u borbi protiv nekoliko glavnih uzroka suve kože:

Nega kože sa ureom za kožu dijabetičara
Odgovarajuća nega kože sa ureom poboljšava stanje kože dijabetičara

 1. Urea: prirodno vlažeći faktor (PVF) koji se prirodno javlja u koži. Ona vezuje vodu u krajnjim, spoljašnjim slojevima kože, obezbeđujući na taj način da površina kože ostane glatka.
 2. Ceramidi: kao deo prirodne barijere kože, ceramidi sprečavaju prevelik gubitak vode usled isparavanja. Zdrava i jaka barijera kože, takođe, štiti od iritanasa koji mogu da uzrokuju zapaljenje i svrab.
 3. Drugi PVF-i: laktat, pirolidon-karboksilna kiselina (PCA), amino kiseline, soli i glukoza. Ove supstance se, takođe, prirodno javljaju u koži i vezuju vodu u krajnjim, spoljašnjim slojevima.

Sa RepairPlus kompleksom, Eucerin UreaRepair Plus Losion sa 10% uree je efikasan kako u gornjim, tako i u donjim slojevima epidermisa. On olakšava simptome suve kože i jača njenu barijeru.

 Klinička i dermatološka ispitivanja su dokazala efikasnost losiona na koži dijabetičara.

Eucerin UreaRepair Plus Losion sa 10% uree je samo jedan od preparata iz Eucerin UreaRepair linije koja je dokazano efikasna kod kože dijabetičara. Ova linija, takođe, obuhvata i kremu za ruke i stopala. Da saznate više, idite na Eucerin UreaRepair Plus liniju.

Naučno dokazana efikasnost

Metodologija istraživanja

Kako bi se demonstrirala efikasnost Eucerin UreaRepair Plus Losiona sa 10% uree, naročito na koži dijabetičara, ovaj preparat je testiran u kliničkom ispitivanju na 64 pacijenta obolelih od dijabetesa (tip 1 i 2), između 20 i 70 godina starosti (prosečne godine starosti iznosile su 56.7 godina). U okviru uzorka, osobe su imale suvu ili veoma suvu kožu i nanosile su losion na ruke, noge i stopala  ̶  dvaput dnevno tokom dve nedelje.

Glavni rezultati

Doktori i dijabetičari koji su učestvovali u istraživanju su potvrdili efikasnost preparata.

Krema za negu kože dijabetičara

Procena dermatologa (ruke i noge)
Stanje kože se značajno poboljšalo posle dve nedelje primene - kako u pogledu suvoće, tako i u pogledu perutanja.

Testirana krema za negu kože osoba sa dijabetesom

Procena dermatologa (stopala)
Stanje kože se značajno poboljšalo posle dve nedelje primene - kako u pogledu suvoće, tako i u pogledu perutanja.

Koja je krema odgovarajuća za kožu dijabetičara

Samoprocena pacijenata (ruke i noge)
Posle dve nedelje dijabetičari su sami primetili značajno poboljšanje u stanju kože. Suvoća, osećaj zatezanja, bockanje, svrab i peckanje su znatno smanjeni. Dodatno, kao rezultat poboljšanja stanja kože, učesnici su izjavili da bi preporučili preparat i drugima. Većina njih je imala pozitivno iskustvo u korišćenju losiona.

Testirana nega kože dijabetičara

Samoprocena pacijenata (stopala)
Posle dve nedelje dijabetičari su sami primetili značajno poboljšanje stanja kože. Suvoća, osećaj zatezanja, bockanje, svrab i peckanje su znatno smanjeni. Dodatno, kao rezultat poboljšanja stanja kože, učesnici su izjavili da bi preporučili preparat i drugima. Većina njih je imala pozitivno iskustvo sa korišćenjem losiona.

Dodatni rezultati iz upitnika samoprocene preparata

Od 64 učesnika, pacijenata sa dijabetesom:

 • 98% je izjavilo da je preparat pogodan za osobe sa dijabetesom
 • 95% je izjavilo da njihova koža dobro podnosi preparat
 • 94% je izjavilo da je preparat pružio intenzivnu hidrataciju
 • 89% je izjavilo da preparat efikasno umiruje i neguje kožu
 • 88% je izjavilo da preparat podržava regeneraciju kože
 • 84% je izjavilo da preparat jača barijernu funkciju kože
 • 78% je izjavilo da preparat smanjuje svrab
Preparati za negu kože dijabetičara
Eucerin UreaRepair Plus Losion sa 10% uree je naučno dokazano efikasan kao nega za kožu dijabetičara.

Kratak sadržaj

Izvanredna efikasnost Eucerin UreaRepair Plus Losiona sa 10% uree je klinički i dermatološki dokazana u ispitivanju na obolelim pacijentima:

 •  Preparat pomaže u olakšavanju simptoma kože dijabetičara
 •  Nanošenje preparata je lako i prijatno zahvaljujući njegovoj teksturi
 •  Preparat pruža efikasno i sigurno rešenje za negu kože dijabetičara

Izvori

1 - IDF Diabetes Atlas (7th ed.): a global report published by the International Diabetes Federation (IDF), Brussels, Belgium (2015)

2 - Huntley A (1993) Cutaneous manifestations of diabetes mellitus. Diabetes Metab Rev 9:161–176

3 - Goyal A, Raina S, Kaushal SS et al. Pattern of cutaneous manifestations in diabetes mellitus. Indian Journal of dermatology 201; 55:39-41

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter kako biste prvi saznali Eucerin novosti.

  

Eucerin-newsletter