Šta se krije iza nauke – Linije preparata Eucerin DERMOPURE

3 0 minuta čitanja
Prikaži više

Novi pristup nezi kože sklone aknama

Akne nisu samo problem kože. Pošto se javljaju na licu, mogu uticati na samopouzdanje, naročito tokom puberteta kada se akne najčešće javljaju. Mada postoje medicinski tretmani, oni mogu imati neželjene efekte, kao što je isušivanje kože, i ne moraju biti potrebni svim osobama sa kožom sklonom aknama. Eucerin je razvio liniju preparata za problematičnu kožu koja se može koristiti paralelno sa standardnim lekovima protiv akni, ili samostalno.

Kreirajući optimalnu negu za kožu sklonu aknama, Eucerin istraživači morali su da obrate pažnju na četiri faktora odgovorna za simptome: hiperkeratozu (debljanje površinskog sloja kože), seboreju (pojačano lučenje sebuma), bakterijsku kolonizaciju (pojačano razmnožavanje bakterija) i zapaljenje kože.

Stvaranje jedinstvene kobinacije aktivnih sastojaka

Naš cilj je bio da pronađemo aktivne sastojke koji bi se mogli kombinovati u cilju tretiranja sva četiri faktora, 

rekao je dr Frank Ripke, rukovodilac Naučne uprave u Eucerinu.

"Poznato je da aminokiselina u samom telu, L-karnitin, ubrzava metabolizam masnih kiselina i umanjuje njihovu sposobnost stvaranja sebuma. Dvadeset jedna žena (starosti od 22 do 56 godina) sa masnom i sjajnom kožom lica učestvovala je u randomiziranoj, kontrolisanoj studiji. Volonteri su nanosili kozmetičku formulaciju sa 2% L-karnitina ili placebo na određenu polovinu lica dvaput dnevno (ujutru i uveče). Rezultati pokazuju da je nakon tri nedelje tretmana L-karnitin znatno smanjio lučenje sebuma u poređenju sa placebom."

Protivupalni i antibakterijski sastojci

Sproveli smo i in vitro i in vivo ispitivanja kako bismo potvrdili kliničku efikasnost likokalkona A kod akutnih i hroničnih upalnih stanja kože.

U cilju suzbijanja bakterijske kolonizacije, ispitali smo antibakterijsko dejstvo dekandiola in vitro. U ovom ispitivanju, ljudske kožne ćelije tretirane su ili placebom ili pravom kremom tokom 20, 60 ili 180 minuta. Nakon tretmana, postavljene su na agar ploče i gajene pet dana, nakon čega su kolonije prebrojane.

"Testirali smo ovu jedinstvnu kombinaciju aktivnih sastojaka i rezultati su bili izuzetni," rekao je Frank Ripke. "Utvrđeno je da je dekandiol izuzetno efikasan u smanjenju broja bakterija."

Testiranje kombinacije aktivnih sastojaka

U Univerzitetskoj bolnici u nemačkom gradu Libeku, angažovali smo 60 volontera, starosti od 14 do 40 godina (40 žena i 20 muškaraca) sa blagim do umerenim aknama. Svako od njih je imao 10-25 upaljenih lezija - papula, pustula,  nodula - u predelu lica.

Tokom osmonedeljnog duplo slepog, randomiziranog, placebo kontrolisanog istraživanja, učesnici su nanosili proizvode (pravu kremu ili placebo) na lice dvaput dnevno. Nisu korišćeni nikakvi drugi preparati za negu, za spoljašnju upotrebu ili sistemski lekovi protiv akni, a jedini preparati za čišćenje koji su korišćeni bili su Eucerin DERMOPURE Gel za čišćenje kože i Eucerin DERMOPURE Tonik.

Klinički rezultati su bili veoma ohrabrujući, uz značajno smanjenje upaljenih lezija i sebuma, a što je takođe važno, upadljivo poboljšanje kvaliteta života ispitanika koji su koristili pravu kremu.

Sumirajući nalaze, Frank Ripke je rekao: "Naš cilj je bio da pronađemo aktivne sastojke koji bi mogli da se bore protiv sva četiri simptoma akni. Bili smo veoma zadovoljni rezultatima naše jedinstvene kombinacije protivupalnih, antibakterijskih i sastojaka za regulisanje sebuma."

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku