Šta se krije iza nauke – Eucerin AtopiControl linije preparata

2 0 minuta čitanja
Prikaži više

Dermatolozi često preporučuju medicinske kreme za spoljašnju upotrebu kod upalnih stanja atopijskog dermatitisa, a one često sadrže kortikosteroide. Kortikosteroidi su efikasni i brzo delujući sastojci koji ublažavju svrab tokom perioda pogoršanja. Međutim, njihova primena mora biti ograničena i u skladu sa savetima lekara.

Mi u Eucerinu smo hteli da saznamo da li je moguće stvoriti dermokozmetičko rešenje za blago do umereno atopičnu kožu. Nakon nekoliko meseci intenzivnog istraživanja, pokrenuli smo Eucerin AtopiControl.

Otkrivanje preparata za upalna stanja atopijskog dermatitisa.

Kortizon efikasno ublažava svrab. Nije preporučljiv za dugotrajnu upotrebu, jer ima neželjene efekte.
Nakon nekoliko godina rada, Eucerin je lansirao AtopiControl - efikasno rešenje za atopijski dermatitis bez kortizona.

"Istraživanje nam je otkrilo da su osobe koje pate od ovog problema i roditelji dece sa atopijskim dermatitisom tražili kozmetičku negu za atopičnu kožu koja bi mogla da se koristi i tokom pogoršanja i u međuperiodima", kaže Dr Sci. Gita Nojfang, rukovodilac Eucerin Odeljenja za istraživanje. "Rekli su nam, da kortikosteroidi znatno pomažu tokom pogoršanja, ali želeli su i dodatnu, dopunsku kozmetičku negu za poboljšanje izgleda kože."

"Odlučili smo da se prihvatimo taj izazov. Ali nije bilo nimalo lako."

Bila nam je potrebna formulacija koja kombinuje ključne aktivne sastojke kako bi zadovoljila specifične potrebe atopijske kože.

Ključni aktivni sastojci u Eucerin AtopiControl

Omega-6 masne kiseline poboljšavaju barijernu funkciju kože

Eucerin više od 15 godina koristi omega-6 masne kiseline u svojim preparatima za negu suve kože i klinička istraživanja su pokazala da formulacije sa kombinacijom ulja noćurkaulja iz semena grožđa efikasno obnavljaju oštećenu barijernu funkciju kože i štite je od isušivanja. Dehidracija je bitan razlog zbog kojeg atopična koža pati od pogoršanja stanja, pa su omega ulja označena kao mogući ključni blagotvorni sastojci za novu formulaciju.

Dekandiol smanjuje bakterijsku kolonizaciju.

Pored hidratacije kože, formulaciji je bio potreban sastojak sa antibakterijskim dejstvom. Eucerin istraživači pronašli su dekandiol, koji deluje protiv Staphylococcus aureus, bakterije koja se često nalazi na atopičnoj koži.

Likokalkon A ublažava upalu

Sledeći prioritet je bilo rešavanje problema crvenila kože. Istraživači su ponovo posegli za sastojkom koji se tokom godina pokazao efikasnim u Eucerin linijama za suvu i veoma suvu kožu. Likokalkon A  je antioksidans koji deluje protivupalno, dobija se ekstrakcijom iz korena kineskog sladića. Kada se nanese na nadraženu kožu, likokalkon A brzo ublažava crvenilo i umiruje kožu.

Mentoksipropandiol ublažava svrab.

Poslednji deo slagalice bilo je pronalaženje sastojka koji bi koži pomogao da se odupre porivu za češanjem. Mentoksipropandiol je derivat mentola i takođe ima efekat hlađenja. Taj efekat doprinosi ublažavanju svraba.

Imajući u vidu osetljivost atopične kože, veoma je bilo važno da preparat bude bez mirisa, boja i parabena.

Eucerin AtopiControl Acute Krema za akutnu negu je klinički i dermatološki ispitana.
Klinička i dermatološka ispitivanja dokazala su da je linija Eucerin AtopiControl efikasna za decu i bezbedna za upotrebu kod beba.

"Bilo nam je potrebno mnogo napora i vremena da napravimo našu AtopiControl Acute Kremu za akutnu negu", kaže dr Nojfang. "Ali sa velikim zadovoljstvom možemo da kažemo da njena blagotvorna svojstva klinički dokazano poboljšavaju izgled kože tokom akutne faze pogoršanja."

Dr Nojfang napominje da AtopiControl Acute Krema za akutnu negu nije lek i da ne bi trebalo da služi kao zamena za propisanu terapiju.

Dobra vest za pacijente je da je klinički i dermatološki dokazano da Eucerin AtopiControl Acute Krema za akutnu negu efikasna i pri primeni kod dece i bezbedna za primenu i kod beba starijih od 3 meseca.

Pročitajte više o atopijskom dermatitisu na licu. Pročitajte više o atopijskom dermatitisu na telu.

Svakodnevno koristite hidratantne kreme za lice ako imate atopijski dermatitis.

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku