Šta se krije iza nauke – Eucerin AQUAporin Active preparata

3 0 minuta čitanja
Prikaži više

Koži je potrebna voda da bi izgledali i osećali se dobro. Da bi koža bila u stanju da deluje efikasno kao barijera protiv spoljašnjih iritirajućih činilaca, pravi nivo hidratacije je čak i važniji. Kada koža postane dehidrirana, ona nema sjaj, gruba je, osetljiva i može javiti osećaj zatezanja. Takođe, narušava se i njena barijerna funkcija.

Dobra hidriranost kože ne zavisi samo od velike količine vode koja se popije. Ono što je zaista važno je koliko efikasno je vlaga raspoređena na mestima na kojima je potrebna.

Dok većina hidratantnih preparata deluje vezujući vodu u koži i sprečavajući njeno isparavanje, Eucerin je otkrio inovativan način kako da aktivira sopsotvene distributivne kanale za hidrataciju u koži - akvaporine. Akvaporini transportuju vlagu između ćelija u koži i podržavaju hidrataciju kože iznutra.
 
Kada je hidrirana pomoću preparata Eucerin AQUAporin ACTIVE linije, koža je sposobnija da efikasno obavlja svoju barijernu funkciju, da bude i izgleda dobro.

Priča o novoj generaciji hidrantnih krema

Istraživači su otkrili osnovni princip distribucije vode od ćelije do ćelije: akvaporine.
Beiersdorf centar za istraživanje i razvoj u Hamburgu.

2003. godine Američki biohemičar Piter Ejgri je dobio Nobelovu nagradu za revolucionarno otkriće u oblasti hemije. On je objasnio način na koji se voda distribuira između ćelija, otkrivši da proteini iz mikroskopskoh kanala u ćelijskim membranama olakšavaju transport vode i drugih molekula od ćelije do ćelije. Ovi kanali se nazivaju akvaporini.

Nakon ovog inicijalnog otkrića, otkriveno je 13 različitih oblika akvaporina, svaki sa sposobnođću da transportuje vodu i ostalne gradivne materjale u ćeliju i izvan nje, zapanjujućom brzinom od 3 milijarde molekula u sekundi. Jedan tip akvaporina, akvaporin 3 (AQP3), najrasprostranjeniji je u ljudskoj koži, gde kroz ćelije kože sprovodi vodu i glicerol. Glicerol je važan humektant i gradivni materjal za molekule kože. Snabdevanje dovoljnim količinama vode i glicerola je najbitnije za održavanje prirodnog balansa vlage u koži.

Akvaporini čine vitalnu mrežu za hidrataciju kože. Što ih više ima, to je bolja distribucija vode u koži.
Dr Rajner Volber, rukovodilac Eucerin Odeljenja za istraživanje i razvoj

Preparati AQUAporin ACTIVE linije povećavaju broj akvaporina za 215% nakon 24 sata*
Akvaporini čine mrežu koja distribuira vodu kroz različite epidermalne slojeve.

"Eucerin istraživači su bili inspirisani ovim otkrićem i odlučni da pronađu način da stimulišu stvaranje akvaporina u ćelijama kože kako bi poboljšali hidrataciju kože."

Veštački modeli kože su specijalno napravljeni za pronalaženje i proučavanje akvaporina pod mikroskopom, kaže Volber: "Ispitali smo brojne bioaktivne supstance pokušavajući da pronađemo idealni aktivni sastojak. Pokazalo se da je ključ gliko-glicerol." Pročitajte više o potrazi za rešenjima u Eucerinu.

Dehidrirana koža (šematski prikaz) Smanjen nivo vlage usled ograničenog broja akvaporina.
Hidrirana koža (šematski prikaz) Intenzivna hidratacija čak i u dubljim epidermalnim slojevima kože zahvaljujući povećanom broju akvaporina.

Gliko-glicerol (poznat i pod nazivom gliceril glukozid) u prirodi koriste organizmi kao što su modrozelene alge kao pomoć pri preživljavanju u uslovima ekstremnog nedostatka vode. Naučni testovi su dokazali da bi gliko-glicerol mogao da prodre u dublje epidermalne slojeve i podstakne proizvodnju AQP3. Kako dodaje Volber: "Sada je trebalo da formulišemo gliko-glicerol i stvorimo efikasne i privlačne preparate."

Rezultat je jedinstvena Eucerin AQUAporin ACTIVE linija preparata za lice. Zahtevna klinička i dermatološka istraživanja na dobrovoljcima sa suvom i dehidriranom kožom pokazale su hidratantne prednosti ovih preparata.

Volber ističe da su rezultati: "trenutni i intenzivni. Samo 24 sata nakon prve upotrebe videli smo impresivan porast nivoa hidriranosti kože."Ovi efekti se vremenom pojačavaju, sa rezultatima koji pokazuju poboljšanu hidrataciju nakon redovne upotrebe i, što je važno napomenuti, rezultati su dugotrajni. Koža ostaje hidrirana određeno vreme posle prestanka upotrebe preparata."

Kako Volber ukratko objašnjava, "Eucerin AQUAporin ACTIVE preparati pružaju koži hidrataciju koja joj je neopohodna. Dugoročno, preparati poboljšavaju hidrataciju kože, jačaju njenu barijernu funkciju i čine je otpornijom prema spoljnoj sredini."

Medicinska istraživanja potvrđuju dobre rezultate hidratacije nakon prve i nakon redovne upotrebe Eucerin AQUAporin linije.

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku