Havajskim zakonom o zaštiti koralnih grebena se zabranjuju dva sastojka

2 0 minuta čitanja
Prikaži više

Sumnja se da nekoliko određenih UV filtera, koji se nalaze u komercijalno dostupnim preparatima za zaštitu od sunca,  oštećuju koralne grebene. Nedavna laboratorijska istraživanja povezala su sastojak oksibenzon (benzofenon-3) sa oštećenjem korala, što može da vodi ka izbeljivanju korala ili odumiranju korala kada je koncentracija dovoljno velika. Korali mogu da prežive epizodu izbeljivanja, ali su tada istrošeniji i verovatnije je da će odumreti. Istraživanja o drugom sastojku, oktinoksatu (etilheksil metoksicinamat), su manje jasna, ali bi mehanizam mogao da bude sličan.

Skoro svi Eucerin preparati za zaštitu od sunca su u skladu su sa Havajskim zakonom o zaštiti koralnih grebena

Reagujući na ovo istraživanje, Havaji su postali prva država u SAD koja je izglasala zakon kojim se zabranjuje prodaja preparata za zaštitu od sunca koji sadrže UV filtere oksibenzon i oktinoksat. Ovaj zakon će stupiti na snagu 1. januara 2021. - od ovog datuma prodaja preparata za zaštitu od sunca koji sadrže ove sastojke će biti zabranjena na Havajima.

Najvažnija pitanja i odgovori o zaštiti korala (5)

 • Koji su Eucerin preparati za zaštitu od sunca u skladu sa novim Havajskim zakonom o zaštiti koralnih grebena?

  NIJEDAN od preko 100 Eucerin preparata ne sadrži UV filter oksibenzon (benzofenon-3). A samo jedan preparat za zaštitu od sunca sadrži UVB svetlosni filter oktinoksat (etilheksil metoksicinamat). Ovo znači da: su SVI Eucerin preparati za zaštitu od sunca (osim Krem-gela za zaštitu od sunca i od alergija SPF25)  u skladu sa Havajskim zakonom o zaštiti koralnih grebena.

 • Zašto je oksibenzon bio zabranjen na Havajima?

  Nedavna istraživanja su pokazala da oksibenzon (benzofenon-3) može da ošteti koralne grebene i da pri dovoljno velikim koncentracijama može da dovede do izbeljivanja korala ili njihovog odumiranja. Korali mogu da prežive epizodu izbeljivanja, ali ih izbeljivanje jako istroši i ubrzava njihovo odumiranje.

 • Zašto je oktinoksat bio zabranjen?

  Istraživanja o oktinoksatu su manje razvijena. Međutim, pošto bi mehanizmi mogli da budu slični onima oksibenzona, prodaja preparata sa UV filterom oktinoksatom je takođe bila zabranjena Havajskim zakonom. Istraživanja o potencijalnim štetnim posledicama po koralne grebene su i dalje u ranim danima.

 • Koja je funkcija UV filtera u preparatima za zaštitu od sunca?

  UV filteri upijaju ili odbijaju štetnu UV zračenje sunca. Eucerin koristi kombinaciju različitih UV filtera kako bi obezbedio pouzdano visoku zaštitu duž celog UV spektra. Kombinacija UV filtera je osmišljena da postigne pravu ravnotežu između UVA i UVB zaštite, vodootpornosti i pojedinačnih senzornih karakteristka.

 • Da li UV filteri mogu da budu štetni po zdravlje ako su u visokoj koncentraciji?

  Kozmetička regulativa EU strogo propisuje koji UV filteri mogu da se koriste i u kojim koncentracijama u određenim kozmetičkim preparatima. Kako bismo mogli da svojim potrošačima ponudimo pouzdane i bezbedne preparate u svakom trenutku, svi naši preparati prolaze kroz obimna naučna testiranja kako bi se osiguralo da su efikasni i dobri za kožu. Materijali koje koristimo, kao isami preparati,  prolaze strogu Beiersdorf kontrolu kvaliteta i zahteve za bezbednost. Ovo takođe znači da su UV filteri u Eucerin preparatima klasifikovani kao bezbedni.

Pet saveta: kako možete da štitite koralne grebene dok ste na odmoru

Želite da vratite raznobojne ogrlice ili narukvice sa vašeg odmora? Nema problema - sve dok se ovi suveniri ne prave od ilegalno nabavljenih korala.
Samo krema za zaštitu od sunca nije dovoljna kada ronite na dah. Nosite pogodniju odeću za zaštitu od UV zračenja. Ona se često pravi od likre i ekvivalent je SPF 50 zaštiti.

 1. Ne čekajte da odmor počne, nego se pripremite ranije: odaberite hotel sa održivim poslovanjem – hotel koji ima regulisano odlaganje odpada, delatnosti koje čuvaju resurse, obradu otpadnih voda itd.
 2. Kada ste na odmoru: Probajte da izbegavate uobičajeni otpad. Ponesite flašu za višekratnu upotrebu umesto jednokratne i izbegavajte plastična pakovanja tamo gde je to moguće.
 3. Voleli biste da odete na čas ronjenja? Onda odaberite organizaciju koja podržava očuvanje morske flore i faune. Ozbiljne organizacije mogu da ovo dokažu sertifikatom.
 4. Kada ronite sa bocom ili na dah: Uživajte u lepoti prirode. Ali ne dodirujte korale i ne hranite morske životinje.
 5. Dobro odaberite svoje suvenire: Često se nude suveniri pravljeni od korala, školjki ili puževa. Nemojte ih kupovati jer se oni često ne pronalaze nasukani na plaži već se ilegalno prikupljaju sa grebena.

Da li biste voleli da više učinite? Raspitajte se kod turističke agencije o projektima za zaštitu okeana i koralnih grebena. Pored pohađanja časova i prezentacija, često možete da direktno učestvujete - na primer u Koralnom baštovanstvu ili inicijativama za čišćenje lokalne plaže.

Pronađite najbližu Eucerin Partner apoteku