Uzroci i okidači akni - Zašto nastaju bubuljice i akne i na koji način mogu da ih sprečim?

Zašto nastaju otvoreni komedoni, zatvoreni komedoni i gnojnice?
Razumevanje potencijalnih okidača vam može pomoći da ublažite simptome i poboljšate stanje vaše kože

Postoji više načina da tretirate simptoma masne i problematične kože. Lekovi protiv akni su, naravno, jedna od opcija, ali pored lekova tu su i druge mogućnosti. Postoje stvari koje možete izbeći i koje Vam mogu pomoći da držite akne pod kontrolom. U ovom članku posmatraju se spoljašnji faktori koji mogu da uzrokuju, aktiviraju ili pogoršaju akne i savetuje se šta možete da uradite da smanjite njihov štetni uticaj i kako da pružite vašoj koži potrebnu negu.
Ako želite da saznate više o unutrašnjim procesima koji uzrokuju otvorene komedone, zatvorene komedone i gnojnice, kao i kako se oni razvijaju u akne, pročitajte članak razvoj akni i akne i hormoni.

Šta uzrokuje/aktivira akne i šta ih pogoršava?

Razumevanje potencijalnih okidača koji mogu  da uzrokuju simptome masne i problematične kože, kao i da ih pogoršaju , može vam pomoći u njihovoj kontroli i poboljšati stanje vaše kože. Evo nekoliko najčešćih:

Ishrana

Iako su istraživanja o uticaju ishrane na pojavu akni nedovoljna i kontroverzna, većina naučnika se slaže da visok glikemijski indeks, kao i mlečni proizvodi mogu da pogoršaju stanje kože sklone aknama. Vodi se i značajna debata o mogućim uticajima druge hrane.

Više o debati povodom ishrane, kao i zašto se smatra da neka hrana aktivira akne, možete naći u akne i ishrana.

Da li šećer i mlečni proizvodi pogoršavaju akne?
Mlečni proizvodi i hrana bogata šećerom mogu pogoršati akne

Pušenje

Istraživanja pokazuju da pušenje pogoršava akne time što uzrokuje oksidativni stres na koži  i menja sastav sebuma.

Studija koja je obuhvatila 1000 žena pokazala je da udeo onih koji pate od akni značajno veći među pušačima (prosečno 40%), nego među nepušačima (prosečno 10%)1.

1 - Capitanio et al, Britanski dermatološki žurnal 2007 157, pp1040-1085

Akne i pušenje
Pušenje šteti kako vašim plućima, tako i koži

Lekovi

Poznato je da lekovi poput antidepresiva, antiepileptika i steroida mogu da doprinesu pojavi akni.
Duža upotreba antibiotika takođe može da ošteti floru creva i utiče na zdravlje kože.

Prekomerna upotreba androgena, isto tako, može da doprinese razvoju akni – Acne Fulminans je retko stanje koje je posledica upotrebe i zloupotrebe anaboličkih steroida od strane nekih bodibildera. O tome možete pročitati više u članku akne i sport.

Mogu li medicinski preparati da uzrokuju bubuljice na licu?
Određeni medicinski preparati mogu da uzrokuju bubuljice i akne

Neadekvatna nega kože

Važan korak u brizi kože sklone aknama, predstavlja redovno i temeljno čišćenje, dok preparati za čišćenje na bazi sapuna, kao i isuviše vruća voda, mogu da naruše prirodnu ravnotežu kože i pogoršaju simptome.

Isto tako, neki proizvodi za negu kože, kao i šminka, su masni i komedogeni (što znači da začepljuju pore i uzrokuju akne).

Akne i šminka
Vodite računa da se opredelite za nekomedogenu šminku koja ne podstiče nastanak akni

Stres

Neki istraživači smatraju da stres može da uzrokuje da naše telo proizvodi više insulina (insulin je hormon koji se proizvodi u pankreasu, a koji omogućava ljudskim ćelijama da koriste i čuvaju šećer iz ugljenih hidrata). Insulin stimuliše androgene (muške polne hormone), koji stimulišu prekomernu proizvodnju sebuma (seboreja) i hiperkeratinizaciju (prekomernu proizvodnju ćelija kože koja dovodi do začepljenja lojnih žlezda) što predstavlja ključne faze u razvoju simptoma masne i problematične kože. Saznajte više u akne i hormoni i razvoj akni.

Kada je osoba pod stresom, brzina kojom rane zarastaju je, takođe, značajno smanjena2.

Bubuljice se mogu pogoršati zbog stresa
Život sa aknama može biti stresan, a stres ne vodi ka boljem zdravlju vaše kože.

Trenje

Produženo izlaganje kože pritisku ili trenju, može da pogorša akne. Akne usled trenja, poznate kao Acne Mechanica, nastaju kada tesna odeća ili bretele (npr. brusevi, kupaći kostimi i kopča za bradu na kacigama) zadržavaju znoj na koži. Iritacija koju znoj uzrokuje, povećava proizvodnju sebuma i dovodi do razvoja simptoma masne i problematične kože. Više o Acne Mechanica možete čitati u akne i sport. Iritacija kože može da uzrokuje i svrab, te ako se puno češete ili uporno dodirujete to mesto, pomažete bakterijama da se rašire i na taj način pogoršavate akne.

Sunce

O uticaju sunca na akne, mišljenja se razlikuju. Osobe sa aknama ponekad misle da se stanje njihove kože poboljšava usled izlaganja suncu, dok se većina specijalista slaže da UV zračenje pogoršava akne. Zašto je to tako saznajte u članku akne i zaštita od sunca.

Isto tako, proizvodi za piling kože i lekovi protiv akni, čine kožu osetljivijom na svetlost, a preterano izlaganje suncu može da poveća rizik od problema sa pigmentacijom i stvaranja ožiljaka. Saznajte kako u članku akne i hiperpigmentacije i akne i stvaranje ožiljaka.

2 - Marucha PT, Kiecolt- Glaser JK, Favagehi M. Mukozno zarastanje rane je slabije usled stresa ispitivanja. Psihosom. Med. 1998;60:362-5

Sunce i akne
UV zračenje može da dovede do pogoršanja akni i problema sa pigmentacijom

Šta mogu da učinim da sprečim akne?

Naša koža je jedinstvena baš kao i mi, tako da ono što ima uspeha kod jedne osobe, ne znači da ima i kod druge, ali evo nekoliko koraka koje možete preduzeti, a koji bi mogli da poboljšaju stanje vaše kože:

Ishrana
Nauka o ishrani i zdrav razum nam govore da je zdrava, balansirana ishrana rešenje koje vodi zdravom telu i zdravoj koži, te stoga pokušajte da se hranite raznovrsno i da vodite ličnu evidenciju (neki dermatolozi ovo zovu „Dnevnik kože”) o svemu što pojedete, a što mislite da može biti okidač simptoma masne i problematične kože, kao i akni.

Ukoliko vam gore navedeno ne pomogne, možete da pokušate sa „Eliminacionom ishranom”. Najbolji način da ovo uradite je da eliminišete moguće krivce (kao što su: hrana sa visokim glikemijskim indeksom, hrana bogata šećerom, kao i mlečni proizvodi). Više o ovome možete saznati u kako mogu da promenim ishranu i pomognem svojoj koži sklonoj aknama?

Pušenje
Ostavite pušenje. Ako to ne možete, pokušajte makar da smanjite unos nikotina.

Lekovi
Ako smatrate da lekovi koji koristite pogoršavaju akne, konsultujte svog lekara. Dobre su šanse da će moći da vam preporuči neku alternativu.

Nega kože
Očistite kožu ujutru i uveče,  i obavezno skinite svu šminku pre nego što uveče krenete u krevet.

Odaberite čistače, preparate za hidrataciju i tretman koji su formulisani posebno za kožu sklonu aknama. Koristite samo one preparate koji su dokazano nekomedogeni  (tj. ne uzrokuju akne) i ukoliko ste se podvrgnuli medicinskom tretmanu akni, obavezno koristite proizvode koji su usklađeni sa vašom terapijom.

Eucerin DermoPure linija dokazano smanjuje bubuljice, umiruje iritacije i sprečava njihov ponovni nastanak. Sadrži preparate koji deluju uporedo sa medicinskim tretmanom akni. Saznajte više u članku idealni proizvodi za negu kože i rutina za kožu sklonu aknama.

Stres
Pokušajte da nađete način da se opustite. Vežbanje će vam pomoći da održavate telo u dobroj formi (i dati veći osećaj kontrole). Pročitajte više u članku akne i stres.

Trenje
Najbolji koraci koje možete da preduzmete i izbegnete akne usled trenja su:
a) da se tuširate čim završite sa sportom i
b) da kad je god moguće, nosite pamučnu odeću, a ne onu od likre.
Trudite se, takođe, da ne dodirujete lice rukama, kao i da redovno čistite mobilni telefon, jastučnice i peškire kako biste sveli bakterije na minimum.

Sunce
Umereno uživajte u suncu. Izbegavajte sate kada je najveće sunčevo zračenje i zaštitite kožu odgovarajućim preparatima kao što su Eucerin Gel-krema za zaštitu masne kože lica od sunca SPF30+ ili SPF50+.

Samo upornim isprobavanjem tokom nekoliko nedelja možete otkriti koji faktori utiču specifično na vas i čijom kontrolom možete da poboljšate stanje vaše kože. Ukoliko su simptomi i dalje prisutni  i smetaju vam, imajte u vidu da postoji širok opseg  medicinskih opcija, koje su vam dostupne kao pomoć. U tom slučaju konsultujte svog lekara u cilju najboljeg tretmana.

Povezani tekstovi

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter kako biste prvi saznali Eucerin novosti.

  

Eucerin-newsletter