Lekovi protiv akni - Koje su najčešće terapije?

Terapija akni i lekovi protiv akni
Lekovi za akne će, kada se koriste prema receptu, umanjiti simptome masne i problematične kože kao i rizik od oštećenja kože

Postoji širok opseg opcija lekova protiv akni: od topikalnih tretmana za blaže simptome sve do lekova koji variraju u snazi koji se koriste u terapijama za ozbiljnije slučajeve. Pravi lek, kada se koristi u skladu sa receptom, pomoći će da umanji simptome masne i problematične kože i smanjiće rizik od trajnog oštećenja kože. Ovaj članak pruža pregled najčešćih lekova koji se koriste u terapiji protiv akni. Možete da saznate više o svakom od njih u Terapije za akne: kako deluju i koji su mogući neželjeni efekti.

Kako mogu da znam da li je medikamentozna terapija akni pravi izbor za mene?

Ako imate akne i ako vam simptomi masne i problematične kože smetaju, možda ćete želeti da se konsultujete sa vašim doktorom.

Terapija akni prati stroge nacionalne i internacionalne smernice1 i, posle detaljnog pregleda, vaš doktor ili dermatolog (lekar koji je specijalista za kožu), moći će da vas posavetuje koja je terapija najbolja za vas i koja ima najbolje šanse da odgovori na uzroke i simptome vaših akni. Možete da pročitate više o uzrocima akni u uzroci i okidači akni i saznate više o tome kako se razvijaju simptomi masne i problematične kože u članku kako nastaju simptomi masne i problematične kože.

Medicinski stručnjaci se uglavnom slažu da, kod umerenih do teških slučajeva akni, pravovremena upotreba lekova može da spreči pogoršavanje simptome i smanji rizik ožiljaka.

Prepisaće se lekovi za akne
Doktor će započeti sa pregledom vaše kože

1 - Nast, A., Dréno, B., Degitz, K. et. Al. (2012), Evropske Smernice zasnovane na dokazima (S3) za tretman akni, Žurnal Evrospke akademije dermatologije i venerologije, 26, S. 1-29.

Koje lekovi protiv akni kao opcija postoje?

Sledeći spisak daje pregled najčešćih lekova protiv akni. Možete da saznate više o tome kako deluju i o mogućim nuspojavama u Terapije za akne: kako deluju i koje su mogući neželjeni efekti:

Benzoil peroksid

Ako su vaše akne blage do umerene, postoji dobra šansa da će vam doktor preporučiti beonzoil-peroksid u prvom slučaju. On se koristi u formi gela ili kreme koja se nanosi na problematičnu kožu i, u mnogim zemljama, dostupan je bez recepta.

Topikalni retinoidi

Kao alternativu benzoil-peroksidu, moguće je da će vam doktor prepisati topikalni retinoid. Topikalni preparat je krema ili gel koji se nanosi na problematičnu kožu. Retinoid je derivat retinola ili Vitamina A.

Azelainska kiselina

Preporučuje se kada benzoil-peroksid i topikalni retinoidi ne dovedu do očekivanih rezultata ili kada neko iskusi negativne neželjene efekte dok ih koristi. Takođe se preporučuje za kožu koja je posebno osetljiva na sunce jer ne pogoršava ovo stanje.

Topikalni i oralni antibiotici

Oni se samo propisuju za upotrebu u kombinaciji sa drugom medikamentoznom terapijom akni kako bi se sprečila bakterijska rezistencija, smanjilo širenje P. Acnes bakterije i da bi se prevenirale kožne infekcije. Topikalni antibiotici se primenjuju direktno na problematičnu oblast, a oralni antibiotici se koriste u formi tablete ili tečnosti. Možete da saznate više o P. Acnes u kako nastaju akne i iz ugla nauke o mikrozapajlenjima.

Kombinovana oralna kontraceptivna pilula

Akne su direktno povezane sa promenom nivoa hormona i dermatolozi mogu da propišu određene oralne kontraceptive, koji su dokazano efikasni protiv akni, ženama koje su suočene sa hormonskom pojavom akni.

Izotretinoin

Za ozbiljne, uporne i dugotrajne akne, najčešći i najefektniji lek je lek koji se zove Izotretinoin. On se prepisuje samo u slučaju da drugi lekovi nisu bili delotvorni.

Kada bi trebalo da očekujem da vidim rezultate?

Nažalost, nijedan lek protiv akni ne obećava trenutne rezultate i terapija mora da se primenjuje tokom prepisanog vremenskog perioda. Većina ljudi počne da primećuje rezultate nakon četiri do osam nedelja pošto počnu sa terapijom, ali u pojedinim slučajevima ovo može da traje i do tri meseca.

propisan lek za akne
Vaš doktor će vam propisati najbolji lek protiv akni za vašu kožu

Povezani tekstovi

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter kako biste prvi saznali Eucerin novosti.

  

Eucerin-newsletter