Ožiljci od akni - Šta mogu da učinim da ih umanjim ili uklonim?

Ožiljci od akni na koži
Tretman i uklanjanje ožiljaka od akni

Živeti sa aknama može biti teško, ali za mnoge problemi se nastavljaju i nakon što papule i pustule nestanu sa kože. Akne mogu da ostave tragove i ožiljke na koži. Ukoliko neko ima ozbiljan problem sa aknama, ožiljci kao posledica mogu biti podjdnako ozbiljni i uznemirujući.
Srećom, postoji nekoliko mogućnosti za rešavanje ovog problema, a najbolji tretman je bez sumnje prevencija - odnosno sprečavanje formiranja ožiljaka. Ukoliko imate akutni problema sa aknama, preporučujemo da se što pre konsultujete sa dermatologom. On će vam preporučiti tretman koji će ublažiti problem sa aknama, kako bi se formiranje ožiljaka u većoj meri izbeglo.

Koji simptomi bi trebalo da posluže kao podsticaj da posetite lekara, kao i terapiju koju će možda lekar savetovati, možete da pogledate ovde.

Bez sumnje, najprimetnije i najozbiljnije posledice akni jesu ožiljci, ali one mogu da ostave i druge tragove, kao što su to tragovi od bubuljica izazvani post-inflamatornom hiperpigmentacijom (PIH, možete saznati više o tome kako da ih umanjite i uklonite u članku akne i hiperpigmentacije).

Bez sumnje, najprimetnije i najozbiljnije posledice akni jesu ožiljci, ali one mogu da ostave i druge tragove, kao što su to tragovi od gnojnica izazvani post-inflamatornom hiperpigmentacijom (PIH, možete saznati više o tome kako da ih umanjite i uklonite u članku akne i hiperpigmentacije).

Tragovi od bubuljica i ožiljci izazvani aknama
Akne mogu da izazovu ožiljke i ostave fleke

Šta dovodi do ožiljaka od akni?

Pokušajte da odolite iskušenju da dirate mitisere i bubuljice- bilo prstima ili nekim drugim priborom. Kada ih stisnete previše jako (naročito one koji se nisu u potpunosti formirale), možete da oštetite tanke vene, žlezde i tkiva koja ih okružuju. Ovo može da pogorša simptome akni i da poveća rizik od stvaranja ožiljaka.

Ožiljci se formiraju kada se površinski sloj kože, epidermis, ošteti i kada to zahvati i dublje slojeve kože. Koža nije u mogućnosti da se u potpunosti regeneriše, pa ranu zamenjuje granulaciono tkivo koje čine vlakna kolagena. Ova vlakna popunjavaju ranu iznutra i pomažu da oštećeni deo kože zaraste. Ovo zamensko tkivo može da zaceli ranu, ali takođe može da ostane vidljivo.

Različiti tipovi ožiljaka od akni

Postoji nekoliko različitih tipova ožiljaka od akni. Slede oni koji se najviše vezuju za akne:

Atrofični ožiljci
Ovo su ulegnuća ili udubljeni ožiljci (eng. i "ice pick scars"). Oni nastaju kada rana ne zaraste pravilno i kada se formira premalo vezujućeg tkiva. Ožiljak se onda formira ispod okolnog tkiva i razvija se malo, vidljivo udubljenje (jamice).

Atrofični ožiljci (eng. i "ice pick scars") su jedan od tipova ožiljaka od akni
Akne mogu da izazovu atrofične ožiljke (eng. i "ice pick scars")

Hipertrofični ožiljci
Možete prepoznati hipertrofične ožiljke po ispupčenju na koži ili tkivu ožiljka. Oni nemaju istu strukturu kao i zdravo tkivo i zato postaju deblji i kao ispupčenja iznad okolne kože.

Kako akne utiču na zdravlje kože?

Ožiljak od akni se razlikuje od ostatka kože po tome kako izgleda i kako se ponaša.

Lojne i znojne žlezde ne mogu da se ponovo formiraju u ožiljnom tkivu, a dlake ne mogu ponovo da rastu u njemu. Ožiljno tkivo takođe ima manje elastičnih vlakana, pa koža često izgleda i na dodir biva tvrđa. Cirkulacija i hidratacija takođe su kompromitovane u ožiljnom tkivu, pa je koži sa ožiljcima teže da zadrži nivo hidratacije koji je neophodan i može da postane suva.

Kako mogu da umanjim ili uklonim ožiljke od akni?

Nažalost, nije moguće u potpunosti ukloniti ožiljke, ali se oni mogu značajno umanjiti i učiniti da budu mnogo manje primetni. Takođe postoji mogućnost da se stanje kože samo od sebe poboljša vremenom.

Uklanjanje ožiljaka od akni
Tretman bi trebalo primeniti tek kada se akne izleče

Ukoliko odlučite da je za vaše ožiljke neophodan tretman, postoje različite opcije koje su vam dostupne. Prava opcija zavisi od prirode, veličine i oblika ožiljaka. O tretmanima koji uključuju invazivne metode trebalo bi porazgovarati sa lekarom, a ni sa jednim tretmanom ne bi trebalo početi pre nego što vam se akne u potpunosti ne izleče.

Masaža kremom

Ovaj metod svakako vredi probati zbog toga što je relativno jednostavan, pogodan i pristupačan. Možete masirati sopstvenu kožu ili odabrati profesionalnu masažu ako vam to više odgovara.

krema za ožiljke od akni
Masaža kremom se može pokazati efikasnom


Metoda se može pokazati efikasnom - hidratantni preparati i efekat masaže poboljšavaju cirkulaciju u koži i elastičnost ožiljnog tkiva - ali neophodno je da masirate kožu redovno i da budete strpljivi jer je potrebno vreme za vidljive rezultate.

Hemijski pilinzi

Specijalisti (dermatolozi i/ili kozmetičari) mogu tretirati ožiljke od akni pilinzima. Koriste se voćne kiseline, salicilna kiselina ili trihlorsirćetna kiselina (TCA), u različitim koncentracijama, kako bi se uklonili površinski slojevi kože. Kako koža zarasta, ožiljci mogu postati manje vidljivi, a ten postaje gladak i ujednačen.

Hemijski pilinzi za uklanjanje ožiljaka od akni
Pilinzi otkljanjaju površinske slojeve kože

Voćne kiseline

Voćne kiseline se često koriste kako bi se tretirala koža na kojoj postoje tragovi ili ožiljci od akni. Blaže koncentracije (do 12%) dostupne su za kućnu upotrebu, dok kozmetičari imaju pristup koncentracijama i do 40%, a dermatolozi mogu koristiti koncentracije do 70%.  Vaš dermatolog će vam dati savet o koncentraciji kiseline koja bi najviše odgovarala vašoj koži. Obično je neophodno uraditi nekoliko pilinga pre nego što rezultati postanu vidljivi.

Koža može biti veoma osetljiva nakon hemijskog pilinga i/ili nakon pilinga voćnim kiselinama, pa je važno da izbegavate direktno izlaganje sunčevoj svetlosti (i solarijume) i da nanosite kremu sa visokim zaštitnim faktorom, kao što je Eucerin gel-krem za zaštitu masne kože lica od sunca SPF30 ili SPF50+.

Mikrodermoabrazija

Ovo je relativno blagi oblik dermoabrazije prilikom koje se površinski slojevi kože mehanički uklanjaju uz pomoć malih kristala. Tretman ima pozitivni efekat na ten i odgovara suvoj koži, koži sa velikim porama, kao i drugim ožiljcima takođe.
Mikrodermoabrazija nije bolna i obično je primenjuju kozmetičari. Biće vam neophodni redovni tretmani kako biste postigli dobre i trajne rezultate.

Mikrodermoabrazija za ožiljke od akni
Mikrodermoabrazija može da pomogne kod ožiljaka od akni na suvoj koži

Mikronidling (mikroiglice)

Postoji pribor koji je dostupan za kućnu upotrebu, ali mikronidling je procedura koju je najbolje prepustiti dermatologu ili kozmetičaru kako bi se izbegao rizik daljeg zapaljenja.

Koža lica se tretira dermarolerom. Dermaroler je uređaj koji sadrži veliki broj tankih igala ne dužih od 0.5 mm. Ove igle probadaju površinski sloj kože, što šalje signal da je došlo do povrede koju treba sanirati. Koža na to odgovara tako što proizvodi više kolagena, elastina i hijaluronske kiseline i za vrlo kratko vreme koža može da izgleda zategnutije, mlađe i svežije.

Injekcije

Ožiljci od akni takođe se mogu tretirati injekcijama.

Moguće je uneti hijaluronsku kiselinu ispod udubljenja atrofičnog ožiljka kako bi se popunio. Međutim, kako telo postepeno razlaže hijaluronsku kiselinu, rezultat će biti samo kratkotrajan.

Korist od injekcija za hipertrofične ožiljke je obično dugotrajnija. Kada se tretira injekcijom kortizona, ožiljno tkivo se razlaže i smanjuje se ispupčenje.

Injekcije kortizona za uklanjanje ožiljaka od akni
Injekcije kortizona su naročito efektne kod hipertrofičnih ožiljaka

Krioterapija

Jedna opcija za tretman keloidnih ožiljaka je krioterapija. Doktor "zamrzava" kožu i onda daje injekciju formule kortizona u ožiljno tkivo. Negativna strana je to što tretman obično traje veoma dugo, ponekad čak i godinama, kako bi se postigli rezultati. Ovo je zbog toga što svaki ožiljak mora biti tretiran zasebno i keloid smanjivan postepeno. Može da pomogne i ublaži neprijatne ožiljke, ali moraćete da budete strpljivi.

Ekstremna terapija hladnoćom za ožiljke od akni
Krioterapija može biti efikasna kod keloidnih ožiljaka

Terapija laserom

Prilikom terapije laserom koži se nanose ciljane povrede kako bi se aktivirao njen prirodni proces samoizlečenja. Jednom kada se koža obnovi, ten izgleda glatko. Postoji veliki broj dostupnih varijanti tretmana laserom, a trebalo bi da ga sprovodi isključivo iskusni dermatolog, kako bi se izbegle povrede okolne kože.
Nažalost i ovo zahteva brojne tretmane kako bi se postigli vidljivi, dugotrajni rezultati.

Terapija laserom može da pomogne pri uklanjanju ožiljaka od akni
Terapija laserom dovodi do procesa samoizlečenja kože

Povezani tekstovi

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter kako biste prvi saznali Eucerin novosti.

  

Eucerin-newsletter