Kako nastaju bubuljice? i kako se one razvijaju u akne?

Uzroci akni: kako nastaju bubuljice
Postoji mnogo složenih faktora koji učestvuju u razvoju mitisera, bubuljca i gnojnica

Za uzroke akni se vezuje više mitova, od kojih su mnogi neistiniti. Ipak, svi lekari se slažu da akne predstavljaju hormonsku bolest, a o pomenutoj vezi između hormona i akni možete saznati više u našem članku akne i hormoni.

Znamo, takođe, da neki od nas imaju veću genestku predispoziciju od drugih ka pojavi simptoma masne i problematične kože , te da određeni lekovi, pušenje, stres i neadekvatna nega kože mogu biti okidači za nastanak akni. Postoje i dokazi o uzajamnoj vezi između ishrane i akni. O svim ovim potencijalnim uzrocima i okidačima, možete više pročitati u uzroci i okidači akni.

Ovaj članak se fokusira na fiziološke uzroke akni – posmatra se šta se zaista događa u našoj koži. Sagledavaju se mnogobrojni, složeni faktori koji učestvuju u razvoju otvorenih i zatvorenih komedona kao i gnojnica i kako se svi oni razvijaju u akne. Više o različitim tipovima akni možete saznati ovde.

Sve počinje sa nevidljivim mikrokomedonima u koži

Komedon predstavlja začepljen folikul dlake. Mikrokomedon je naziv koji označava mikroskopski mali, subklinički (još uvek okom nevidljivi) komedon. Mikrokomedoni nastaju pri povećanju broja keratinocita u koži. Kod zdrave kože, ovaj proces se odvija prirodno, bez problema, pri čemu se mikrokomedoni razgrađuju. Međutim, kod osoba sa aknama, proces razgradnje je praćen inflamatornim reakcijama poznatim kao mikrozapaljenje.

Mikrozapaljenja u koži
Mikrozapaljenja u koži

Mikrozapaljenje – glavni uzrok ciklusa akni

Akne su pre svega zapaljenska bolest. Prema najnovijim istraživanjima, mikrozapaljenje predstavljaja jedan od glavnih uzroka akni. Smatra se da je ono posledica reakcije imunog sistema na bakterije, lipide i/ili androgene (muške polne hormone)*

Znamo da je zapaljenje prisutno u svakoj fazi razvoja akni, a ne samo kada su promene vidljive na površini kože.
Dr Med. Marcus Reinholz, dermatolog

Zapaljenje uzrokuje akne
Zapaljenje je prisutno tokom celog razvojnog ciklusa akni

Zatim se razvija seboreja i hiperkeratoza

Unutrašnji faktori kao što su hormonske promene (npr. tokom puberteta ili mesečnog ciklusa) i lekovi, kao i spoljni faktori poput uticaja spoljašnje sredine, mogu da dovedu do povećane proizvodnje kako sebuma (stanja poznatog kao seboreja), tako i korneocita (stanja poznatog kao hiperkeratoza) što uzrokuje bubuljice - otvorene komedone (mitisere), zatvorene komedone (bele komedone) - i gnojnice. Oba pomenuta faktora takođe imaju ulogu u bakterijskoj kolonijalizaciji, dovodeći na kraju do nastanka papula i pustula povezanih sa aknama. Više o nazivima koji se koriste kako bi se opisale akne poput papula i pustula, kao i šta oni znače, možete pročitati u članku simptomi masne i problematične kože, uopšteno.

Seboreja
Lojne žlezde luče sebum, uljanu supstancu koja kožu i dlaku čini gipkom i savitljivom. Osobe sa masnom i problematičnom kožom, češće imaju povećane nivoe androgena (muških polnih hormona) u krvi. Takođe, njihove lojne žlezde mogu da budu osetljivije na androgene. Androgeni hormoni pospešuju rast lojnih žlezda i prekomernu proizvodnju sebuma. Ova prekomerna proizvodnja se naziva seborejom.

Višak sebuma na površini kože ometa prirodni proces u kome koža odbacuje mrtve ćelije (proces zvan deskvamacija). I sam sastav lipida u sebumu, koji se nagomilava u lojnim žlezdama, takođe deluje kao okidač zapaljenja.

Seboreja je jedan od uzroka akni
Prekomerna proizvodnja sebuma je poznata kao seboreja. Hiperkeratoza može dovesti do začepljenja lojnih žlezda i nagomilavanja sebuma.

Hiperkeratoza
Hiperkeratoza predstavlja zadebljanje spoljnjih slojeva kože. Njen uzrok leži u prekomernoj proizvodnji ćelija kože (poznatih još kao korneociti) u kanalima lojnih žlezda kao i neadekvatnoj deskvamaciji (odbacivanju) mrtvih ćelija koje višak sebuma vezuje za površinu kože. Ove ćelije stvaraju čepove koji blokiraju lojne žlezde.

Propinionbacterium acnes (ili P. Acnes), bakterija koja inače bezopasno živi na površini kože, takođe ima ulogu u nastanku hiperkeratoze. Ona stvara biofilm (tanak sloj) na površini kože, koji onemogućava prirodni proces deskvamacije i doprinosi razvoju čepova.

Formiraju se bubuljice i gnojnice

Sebum se nagomilava u začepljenim lojnim žlezdama, usled čega zid folikula nabubri uzrokujući otvorene i zatvorene komedone i gnojnice:

Gnojnica
Promena koja je ispunjena gnojem i pracena upalom (izdignuta iznad kože i obojena), obično bolna. Gnojnica se često koristi kao zajednički naziv za komedone, papule i pustule.
Dijagram mitisera

Otvoreni komedoni (crni-miteseri)
Male, tamne, ravne tačke na koži. Tamna boja je posledica reakcije sebuma sa kiseonikom, te nema nikakve veze sa nečistoćom.

Začepljene pore mogu da prouzrokuju otvorene i zatvorene komedone

Zatvoreni komedoni (beli)
Izdignute neravnine, okruglog oblika sa mlečno belim omotačem; predstavljaju vrstu gnojnica.

Razmnožavanje bakterija dovodi do pogoršanja vidljivog zapaljenja i nastanka akni

Nagomilavanje sebuma koji luče lojne žlezde predstavlja savršeno tlo za razmnožavanje bakterija, naročito P. acnes. Ova bakterija stvara kolonije u kanalu lojne žlezde i dovodi do razgradnje sebuma. Na taj način nastaju supstance koje izazivaju dodatno zapaljenje i nastanak papula i pustula povezanih sa aknama.

Kod teških slučajeva, zid folikula puca u kasnim fazama upale. Oslobađaju se lipidi, masne kiseline, korneociti (ćelije), bakterije i delovi ćelija, što može da prouzrokuje dodatna zapaljenja u okolnoj koži.

Više o različitim oblicima akni možete saznati u članku različiti tipovi akni, a o pojedinim načinima na koje one mogu uticati na Vašu kožu u članku akne i hiperpigmentacije kao i  ožiljci i akne.

P. acnes bakterija uzrokuju razvoj i širenje akni
P. acnes bakterija dovode do razgradnje sebuma čime se stvaraju supstance koje prouzrokuju dodatna zapaljenja

* Quelle: Najnoviji prodori u patogenezi akni: implikacije za terapiju, Shinjita Das, Rachel V. Reynolds, Am J Clin
Dermatol (2014) 15:479-488 DOI 10.1007/s40257-014-0099-z

Povezani tekstovi

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter kako biste prvi saznali Eucerin novosti.

  

Eucerin-newsletter