Kako hormoni utiču na moju kožu - i šta mogu da uradim po tom pitanju?

Bubuljice pre menstruacije
Bubuljice se kod velikog broja žena pojavljuju pre menstruacije

Ukoliko ste žena, poznato vam je da se bubuljice iznenada javljaju neposredno pre i tokom vaše menstruacije. Čak i ako je vaša koža inače čista.

Zbog čega je to tako?

Naši hormoni su jedan od glavnih uzroka akni – i kod odraslih i kod tinejdžera.  Ovaj članak prikazuje vezu između akni i hormona i objašnjava zašto oni utiču posebno na žene. U njemu se pažljivo razmatra kako promene u nivou hormona tokom menstrualnog ciklusa, trudnoće i menopauze mogu da uzrokuju akne.

Kako su povezani akne i hormoni?

Nije poznato kako hormoni utiču na akne, ali se zna da su usko povezani.

Postoji mnogo različitih uzroka koji se vezuju za akne, ali one predstavljaju hormonsku bolest. Hormoni su ti koji su odgovorni za razvoj naših lojnih žlezda i tek sazrevanjem ovih žlezda tokom puberteta, nastaju akne. U pubertetu, naše telo proizvodi višak muških hormona (androgena) koji stimulišu proizvodnju sebuma u lojnim žlezdama, a upravo je prekomerna proizvodnja sebuma (poznata kao seboreja) jedan od simptoma koji mogu da dovedu do pojave akni. Više saznajte u uzroci i okidači akni i razvoj akni.

Hormoni stimulišu proizvodnju viška sebuma, što može da uzrokuje akne
Hormoni stimulišu proizvodnju sebuma u lojnim žlezdama

Kako hormoni i akne utiču različito na muškarce i žene

Nivo testosterona (muškog polnog hormona) u pubertetu raste kako kod muškaraca, tako i kod žena.

Kod muškaraca ovo za posledicu ima rast penisa i testisa. Kod žena dolazi do povećanja snage mišića i kostiju. Testosteron, takođe, izaziva  akne, zbog čega se one i pojavljuju najviše u tinejdžerskom dobu. Do 70% svih pubertetlija se suočava sa problemom kože koja je sklona aknama.

U većini slučajeva akne se smiruju nakon puberteta. Ipak, do 40% odraslih (nakon 25. godine) povremeno se susreće sa problemom akni1. Ono što iznenađuje je da od pomenutog procenta,  žene čine 75-85%2.

Hormoni uzrokuju bubuljice tokom puberteta
Tokom puberteta testosteron raste i kod muškaraca i kod žena

Ovde počinje linija razdvajanja. Dok se kod muškaraca hormoni stabilizuju tokom godina, kod žena oni nastavljaju da variraju. Između 20. i 40. godine kao i ponovo tokom menopauze, žene su sklone aknama izazvanim hormonima. Iza ovoga leže tri faktora:

 • Menstrualni ciklus
 • Trudnoća
 • Menopauza

1 - Zouboulis, Hautarzt 2104 • 65:733–750.
2 - Zeichner et al., J Clin Aesthet Dermatolog., 2017; 10 (1) : 37-46 i Holzmann, Sharkery, Skin Pharmacol Physiol 2014; 27: 3-8

Akne izazvane hormonima i menstrualni ciklus

Prema jednoj dermatološkoj studiji, kod više od 60% žena koje pate od akni dolazi do redovnog pogoršanja predmenstrualnih simptoma.

Ovo je zbog toga što menstrualni ciklus kod žena uzrokuje rast nivoa hormona i njihov pad, što različito utiče na kožu u različitim delovima meseca.

Variranje hormona tokom menstrualnog ciklusa
Kod žena koje su u 20. danu menstrualnog ciklusa ili oko tog dana, akne često buknu.

Menstrualni ciklus obično traje 28 dana (počinje prvim danom menstruacije, a završava se dan pre nego što krvarenje počne opet) i svaki dan je drugačiji u pogledu hormona. 

Od 1. do 14. dana
Hipofiza oslobađa dva hormona- Folikulostimulirajući hormon (FSH) i luteinizirajući hormon (LH) – koji kontrolišu funkciju jajnika, kao i proizvodnju hormona od strane jajnika. U ovom trenutku, estrogen preovladava u odnosu na progesteron (hormon koji pomaže da se telo žene pripremi za začeće i trudnoću).

Od 14. do 28. Dana

Nivo progesterona raste i on postaje preovlađujući hormon. Ono što je značajno, kada je reč o koži, je da ovaj rast stimuliše proizvodnju sebuma. Nivo estrogena pada.

Neposredno pre nego što počne krvarenje i estrogen i progesteron su na svom minimalnom nivou. U tom trenutku je testosteron (koji je kod žena uvek prisutan, mada u manjoj meri nego kod muškaraca) čak na višem nivou u odnosu na ženske hormone, što uzrokuje još veću proizvodnju sebuma.

Predmenstrualne akne obično buknu sedam do deset dana pre menstruacije, tj. između 18. i 21. dana. Tokom menstruacije, stanje kože se popravi.

3 - http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/features/period#1

Akne tokom trudnoće

Trudnoća predstavlja još jedan period kada hormoni variraju, a kod žena se javljaju viši nivoi androgena (muških hormona) koji mogu da aktiviraju akne.

Više od polovine trudnica, makar povremeno, pati od akni tokom trudnoće. One koje su već sklone aknama imaju najviše izgleda da ih dobiju, iako akne dobijaju i neke žene koje ih nikada ranije nisu imale4.

Hormoni uzrokuju akne tokom trudnoće
Variranje hormona tokom trudnoće može aktivirati akne

Nivoi hormona dostižu svoj maksimum u prvom tromesečju (prva tri meseca) i postoje navodi da ukoliko koža ne bukne neočekivano u ovom periodu, mali su izgledi da će se to desiti tokom preostalog perioda trudnoće (mada nema dokaza koji će to potpuno potvrditi). Naime, akne mogu da buknu u bilo kom delu trudnoće i/ili posle porođaja.

Sa druge strane, neke žene sa kožom sklonom aknama, prijavljuju da se tokom trudnoće njihova koža očistila.

Ako imate bilo kakva pitanja, razgovarajte sa svojim lekarom

Ginekolog koji vodi vašu trudnoću može da vas posavetuje oko bilo kojih nedoumica u vezi sa kožom, ili da vam preporuči dermatologa. Pre nego što uzmete bilo koji lek ili promenite ishranu na bilo koji način, važno je da konsultujete vašeg lekara. Fetusu koji se razvija je potrebna zdrava, balansirana ishrana, a određeni lekovi protiv akni, kao što je Izotretinoin (lek koji se koristi kod teških oblika akni) mogu da štete nerođenom detetu, te ne smeju da se uzimaju tokom trudnoće.

4 - http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ance/acne-during-pregnancy-treatments-causes#3

Akne i menopauza

Ulaskom u menopauzu, mnoge žene prijavljuju probleme sa kožom: suvoća, osip, povećana osetljivost, čak i simptomi masne i problematične kože, kao i gnojnice. Neki od ovih problema mogu da imaju veze sa variranjem nivoa hormona, kao što se dešava u menstrualnom ciklusu i trudnoći.

Sa početkom menopauze, telo žene doživljava velike promene. Hormoni kao što su estrogen i preogesteron počinju da se proizvode u sve manjim količinama, što može da uzrokuje različite simptome, uključujući : nalete vrućine, neredovne menstrualne cikluse i probleme sa kožom.

Ćelije kože vremenom gube sposobnost da čuvaju vlažnost i koži je potrebo više vremena da se obnovi i zaleči. Ona postaje tanja i manje elastična, a kao posledica toga i osetljiva, suva i podložna razvoju simptoma masne i problematične kože.

Kako mogu da doprinesem tome da moji hormoni i akne ostanu pod kontrolom?

 • Potražite savet stručnjaka
  Ako vam se pojave akne, konsultujte vašeg lekara koji će vas posavetovati oko najbolje opcije za tretman vaše kože. On vam može preporučiti da razgovarate sa endokrinologom (specijalista za hormone) ili ginekologom (specijalista za ženski reproduktivni sistem).

  Neke žene smatraju da im pilula za kontracepciju pomaže kod menstrualnih akni. Naime, pilula proizvodi protein hormon-vezujući globulin (SHBG) koji vezuje testosteron i na taj način podiže nivo estrogena u krvi.

Akne i pilula za kontracepciju
Neke žene smatraju da im pilula za kontracepciju ublažava akne

Ako ste trudni ili planirate da zatrudnite, trebalo bi da izbegavate sve lekove protiv akni i pitate vašeg ginekologa ili dermatologa da vam preporuče alternativni tretman. Lekovi protiv akni sadrže supstance opasne po bebu u razvoju.

Muškarcma su dostupne medicinske opcije koje pomažu da se nivo testosterona, kao i akni, drže pod kontrolom, a vaš lekar će vas posavetovati koje su najbolje za vas.

 • Vodite računa o sebi
  Vežbanje i zdrava, balansirana ishrana, mogu vam pomoći da održite telo u dobroj formi (i doprineće većem osećaju kontrole). Ishrana bogata fitoestrogenima (prirodnim biljnim hormonima prisutnim u zrnima soje i drugih mahunarki) može vam, takođe pomoći da održite hormone u ravnoteži. Više saznajte u kako mogu da promenim ishranu i pomognem svojoj koži sklonoj aknama?

 • Negujte svoju kožu
  Redovno pridržavanje utvrđenog načina nege kože, uz upotrebu nekomedogenih proizvoda posebno formulisanih za kožu sklonu aknama, može vam pomoći da održite kožu zdravom i delovati kao dopuna bilo kojem leku koji odaberete da uzimate. Više saznajte u idealni preparati i rutina za negu kože sklone aknama.

 • Pokušajte da se ne nervirate
  Jeste lakše reći nego uraditi, ali stres može da aktivira lojne žlezde i pogorša akne. Više saznajte u šta uzrokuje ili aktivira akne, akne i stres, a pojedine tehnike za umirenje vidite u saveti za smanjenje stresa.

Povezani tekstovi

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter kako biste prvi saznali Eucerin novosti.

  

Eucerin-newsletter